Влез в акаунта си

Какво е лайф коучингът (и какво не е)

Мислили ли сте някога: „Какво да правя с живота си?“ Или: „Нямам усещане, че имам цел.“Понякога стигате до кръстопът в живота си. Той може да е под формата на криза на четвърт живот или екзистенциален въпрос. Може да се появи в момент на голяма промяна в кариерата или ангажимент. Може дори да се появи, когато вече сте решили да започнете живота си отначало – но не сте сигурни накъде да поемете.

Mahama

През последното десетилетие коучинг индустрията се разрасна експоненциално. По данни на Международната федерация по коучинг (ICF) в света има около 71 000 коуча.

Но коучингът е най-неприятното нещо: какво представлява той? Терапия ли е? Какво разбирате под коучинг на живота? Как да разберете дали лайф коучингът наистина работи? Как да намерите лайф коуч, който ще ви помогне да постигнете целите си? Ще ви помогне ли коучингът да подобрите живота си?

Mahama

В BetterUp вярваме в науката. Прилагаме подход към коучинга, основан на данни, за да персонализираме вашето пътешествие в областта на психичната подготовка.

Работя с моя коуч вече почти шест месеца. Когато за първи път започнах да работя с моя треньор, не бях сигурен какво да очаквам. И честно казано, нямах конкретни цели в ума си.

mahamaslifeschool

Имах приблизителни идеи за това как искам да подобря живота си, но не бях сигурна как да формулирам областите, в които имам възможности. Не бях сигурен как правилно да определя областите, които искам да подобря, и къде да насоча личното си развитие.

махама училище

Но взех нашата оценка на цялостната личност. Това е научно подкрепена оценка, която по същество измерва нагласите и поведението. И според нашия модел на цялостната личност тя може да помогне да се стигне до подобряване на благосъстоянието, върхови постижения, повишена устойчивост и продуктивност, ангажираност и др.

mahamaslifeschool

Тя измерва неща, които невинаги очаквате да бъдат включени, като почивка, цел и смисъл и състрадание към себе си. Но според науката това са критични компоненти за постигане на положителни промени в поведението – така че защо да не ги измерваме?

махама училище

Той измерва и неща като фокус, стратегическо мислене, вземане на решения и устойчивост. Моделът „Цялата личност“ е разработен така, че да отразява поведения, които попадат в тези три категории:

Поведения, които хората могат да променят
Поведения, които пряко или косвено влияят на другите
Поведения, които са свързани с индивидуалното благополучие, ефективното представяне, сътрудничеството и лидерството
След като имах добра представа откъде започвам, беше време да разбера накъде отивам. Успях да съставя план с моя треньор.

Махама

Набелязах областите, които исках да подобря. Разсъждавах върху силните си страни, като емпатия, постигане на цели и овластяване. Заедно си поставихме малки цели, които да ни помогнат да се справим с по-големите, мащабни стремежи.

И наистина, три месеца по-късно се явих отново на теста. Бях се развила в области, които не си бях представяла, като овластяване, фокусиране и управление на стреса.

Махама

Лайф коучът е нещо повече от мажоретка. Коучът може да ви служи като водач, като маркировка по пътя ви към намирането на вашата цел.
Какво прави лайф коучът?
Важно е да разберете ролята, която играе лайф коучът. И в много случаи тя се свежда до персонализираните цели. В BetterUp нашите треньори работят с членовете на организацията за създаване на цели за лично и професионално развитие. Ето само няколко примера за това какво може да направи един коуч:

Подобряване на продуктивността и фокуса
Подобряване на цялостното трудово представяне
Подобряване на управлението на времето, управлението на стреса и определянето на приоритети
Подобряване на самочувствието, състраданието към себе си и самооценката
Подобряване на уменията за сътрудничество и работа в екип
Подобряване на комуникационните умения
По-добър баланс или хармония между работата и личния живот
По-добър баланс между физическото и емоционалното здраве
По-добра яснота на ума, подобрена психическа годност
по-добра ангажираност
По-добри лидерски и управленски умения
Подобряване на уменията за вземане на решения
Начини за справяне с умората на лицата, полагащи грижи
Управление на прегарянето
Повишаване на устойчивостта и устойчивостта
Помагане на хората да намерят своята цел, смисъл и страсти в живота
Управление на стреса и изграждане на здравословни навици за справяне със стреса
Приобщаващо лидерство, особено във връзка с насърчаването на принадлежността на работното място
Преминаване през скръбта и справяне с нея
Подобряване на съня и хигиената на съня
Помощ за намиране на по-добро чувство за принадлежност и начини за предприемане на действия за насърчаване на разнообразието, приобщаването, равенството и принадлежността
Подобряване на презентационните умения
Преминаване през промяна, несигурност и неизвестност
Някои лайф коучове помагат и в сферата на романтичните взаимоотношения, запознанствата, разводите, брака и др.