Влез в акаунта си

Счетоводство срещу финанси: Каква е разликата?

Въпреки че счетоводството и финансите могат да бъдат обединени, има съществени разлики: счетоводството се фокусира върху движението на паричните потоци в дадена компания или семейство, докато финансите са по-широк термин, който описва как се управляват активите и пасивите. Счетоводна къща Виа актив

Независимо дали обмисляте различни университетски специалности или мислите кого да наемете, за да ви помогне да управлявате собствените си финанси, важно е да разберете какво точно представляват двете области и какво правят специалистите във всяка от тях. За да намерите човек, който да ви помогне със собствените ви пари, помислете дали да не използвате безплатния инструмент за подбор на финансови съветници на SmartAsset.Виа актив счетоводвство

Счетоводство срещу финанси: Основи

Разликата между финансите и счетоводството се състои в това, че счетоводството се фокусира върху ежедневните парични потоци в и извън компанията или институцията, докато финансите са по-широк термин за управлението на активите и пасивите и планирането на бъдещото развитие.

Ако искате да упражнявате контрол на високо ниво върху стратегията на дадена компания, финансите могат да бъдат за вас. Ако искате да направите конкретен преглед на счетоводните книги на дадена компания, вероятно сте по-скоро в сферата на счетоводството. Често се казва, че счетоводството гледа назад към миналите финансови транзакции на компанията, докато финансите гледат напред, за да планират бъдещото придобиване на активи.

Счетоводството се занимава повече с точното отчитане на вече случилото се и със спазването на законите и стандартите. Финансите се занимават с поглед напред и увеличаване на паричната маса или намаляване на загубите. Ако обичате да мислите в по-дългосрочен план, може би ще бъдете по-щастливи във финансите, отколкото в счетоводството.Виа актив

Ако искате да изучавате счетоводство, можете да очаквате да посещавате курсове по счетоводни практики и счетоводна етика, бизнес право, данъчно право и теория на счетоводството. Ако изучавате финанси, вероятно ще прекарате известно време в часовете по макроикономика и международни финанси, както и по финансов инженеринг и корпоративни финанси.

Счетоводство срещу финанси: 

За някои от нас разликата между финанси и счетоводство може да е просто въпрос на празно любопитство, но ако избирате специалност или кариера в колежа, това е важно разграничение. Особено ако планирате да вземете студентски заеми, вероятно искате да сте сигурни, че избирате правилния път.

Изберете счетоводство и ако работите в голяма компания, вероятно ще се отчитате пред финансовия директор на компанията. Може да имате длъжност като контрольор, данъчен мениджър, счетоводител на фондове, анализатор на оценки или счетоводител на финансови отчети.Viaactive.bg

Като алтернатива може да станете данъчен счетоводител, счетоводител, касиер или одитор, за себе си, за предприятие, за организация с нестопанска цел или за правителството.

Като професионален счетоводител ще проследявате и отчитате паричните потоци и ще следите за спазването на най-добрите практики.

Ще разчитате на общоприетите счетоводни принципи (GAAP) и вероятно ще се запознаете и с данъчния кодекс. Раздел 446 от Кодекса за вътрешни приходи ще бъде ваш приятел. Това е разделът от данъчния кодекс, който обхваща „Общи правила за методите на счетоводството“.

Ако изберете финансите, ще имате различни възможности. Можете да станете финансов анализатор, инвестиционен банкер, финансов експерт, личен финансов съветник или финансов мениджър.

Можете да работите в сферата на консултациите или корпоративните финанси. Банковото дело и застраховането също са достъпни за специалистите по финанси. И разбира се, предприемачеството е друг път, който е достъпен за финансистите.Viaactive.com

Счетоводство срещу финанси: Заплати

Заплатите в областта на финансите и счетоводството варират в широки граници. Според прогнозите на Бюрото за трудова статистика (BLS) и в двете области има големи перспективи за растеж в периода до 2024 г. Нека разгледаме няколко примера за заплати и перспективи за растеж.

Според BLS средната заплата за финансов анализатор през 2014 г. е 78 620 USD годишно, 37,80 USD на час. Между 2014 г. и 2024 г. се очаква броят на работните места за финансови анализатори да нарасне с 12%, което е по-бърз темп на растеж от средния.

Счетоводителите и одиторите имат средна заплата от 65 940 USD годишно, 31,70 USD на час. Предвижда се броят на работните места да се увеличи с 11% между 2014 и 2024 г., което също е темп на растеж над средния.

Нека разгледаме пример от долния край на скалата. Според BLS медианното заплащане на служителите в счетоводството, счетоводството и одита през 2014 г. е 36 430 USD годишно, 17,51 USD на час.

Предвижда се броят на работните места да намалее с 8% между 2014 и 2024 г. Както виждате, в областта на счетоводството има както работни места с високо заплащане и висок ръст, така и работни места с по-ниско заплащане и отрицателен ръст.

Заплатите в областта на финансите обикновено са високи, но има и изключения. Един от примерите са специалистите по набиране на средства. Средната заплата на специалистите по набиране на средства е 52 430 USD годишно, 25,21 USD на час.Via active

Въпреки това прогнозите за работните места са за 9% ръст между 2014 и 2024 г., което все още е над средното ниво. BLS поставя специалистите по набиране на средства в категорията „Бизнес и финанси“, но много специалисти по набиране на средства нямат диплома по финанси. (Това може да е една от причините за по-ниското заплащане).