Влез в акаунта си

Бенгалска котка

Бенгалската котка е порода домашна котка. Породата е призната за първи път от Международната асоциация на котките през 1991 г.

произход

Азия

Възникнала от развъждането на азиатска леопардова котка и домашна котка. Породата е създадена, за да има див външен вид, но приятелски и домашен темперамент.

Характеристики:
Интелигентност 50%
Грижа за козината 50%
Подходяща за съжителство с деца 65%
Изисква внимание 40%
Игривост 60%

Тегло

Мъжки:3-7 килограма
Женски: 3-7 килограма

Размери

33-40 см

Живот

12 - 16 години

Произход

Азия

Външен вид на Бенгалска котка

Козина 

Бенгалските котки имат характерна, луксозна козина с мека и копринена текстура. Козината обикновено е маркирана с отличителни тъмни петна или мраморни шарки на по-светъл фон. 

 

Тяло и глава

Тялото им е елегантно, мускулесто и атлетично със силна задна част. Главата им е средно голяма, закръглена, с големи, кръгли очи.

 

Уши

Ушите им са малки до средни по размер и заоблени на върха.

 

Опашка

Имат дълга, гъста опашка, която обикновено е черна или кафява и има характерна шарка от тъмни ивици.

Характер и обучение при Бенгалската котка

Характер 

Бенгалските котки са известни със своята игрива, активна и енергична природа. Често ги описват като много интелигентни, любопитни и много социални.

Обичат да играят с играчки, да се катерят и да изследват заобикалящата ги среда.

Те са известни и с любвеобилния си характер и често са описвани като верни и любящи домашни любимци.

Обучение

Бенгалските котки могат да бъдат обучени с търпение и последователност, както и всяка друга порода котки.

Те са известни със своята интелигентност и високи нива на енергия, така че може да им е от полза да научат основни команди за послушание, като „ела“, „стой“ и „седни“.

Обучението може да помогне и за ограничаване на нежеланото поведение, като драскане на мебели или скачане по плотове.

Като цяло, отглеждането на бенгалска котка изисква търпение, внимание и ангажимент да ѝ се предоставят грижите и вниманието, от които се нуждае, за да се развива добре.

С подходящи грижи и внимание вашата бенгалска котка ще бъде щастлив, здрав и любвеобилен другар.

Активност

Бенгалските котки са известни с високата си енергичност и игривост. Те са активна и енергична порода, която обича да тича, да се катери и да играе. Притежават много енергия и често са описвани като много любопитни, авантюристични и пакостливи. Известни са и с акробатичните си умения, тъй като обичат да скачат, да се катерят и да изследват заобикалящата ги среда.

 

Грижи и отглеждане

Грижата за бенгалска котка изисква ангажимент да ѝ осигурите правилното хранене, упражнения и внимание, от които се нуждае, за да се развива добре. Ето някои съвети за грижите за вашата бенгалска котка:

Много движение: Осигурете много възможности за упражнения, игри и изследване, за да поддържате здравето и развлеченията на бенгалската котка.

Умствена стимулация: Осигурете много играчки и интерактивни дейности, за да поддържате умственото стимулиране и забавление на бенгалската котка.

Здравен статус и проблеми

  1. Респираторни проблеми: Бенгалските котки могат да бъдат предразположени към респираторни проблеми като хроничен ринит или синузит.
  2. Кожни алергии: Бенгалските котки могат да бъдат предразположени към кожни алергии, които могат да причинят сърбеж, чесане и косопад.
  3. Проблеми с очите: Бенгалските котки могат да бъдат склонни към очни проблеми, като язви на роговицата или проблеми с клепачите.

Любопитно

Бенгалските котки са потомци на азиатски леопардови котки, които са били кръстосани с домашни котки, за да се създаде породата бенгалски котки. Това означава, че бенгалските котки имат уникално генетично наследство и са една от малкото породи домашни котки, които имат диви предци.

Бенгалска котка

Развъдници
за Бенгалска котка

Все още не е налична информация за развъждането на породата на територията на България.

Цена
за Бенгалска котка

Все още не е налична информация за цена на породата на територията на България.

Разгледай още породи котки