Влез в акаунта си

Kотка Сфинкс

произход

Дон Сфинкс, известен още като Донски или Донски безкосмест, е порода безкосмести котки, която произхожда от Русия през 1987 г.

Смята се, че породата е възникнала в резултат на спонтанна генетична мутация в популацията на домашни късокосмести котки в Ростов на Дон, град в Южна Русия.

Породата е призната за първи път от руските власти през 1997 г., а по-късно е призната и от други асоциации на котки. Донският сфинкс е известен с уникалния си безкосмест външен вид и с любвеобилния си и игрив характер.

Макар да приличат на по-известната порода сфинкс, те са отделна порода със собствена уникална генетична линия.

Характеристики:
Интелигентност 81%
Грижа за козината 65%
Подходяща за съжителство с деца 59%
Изисква внимание 68%
Игривост 66%

Тегло

Мъжки:2,7-5,4 кг
Женски: 2,7-5,4 кг

Размери

30 - 55 сантиметра

Живот

12 - 15 години

Произход

Русия

Външен вид на котка Сфинкс

Козина

Донският сфинкс има малко или никакво окосмяване по тялото си, с набръчкана, мека кожа, която може да бъде розова, черна, сива или комбинация от тези цветове. Възможно е да имат редки косми по главата, опашката и краката.

Тяло и глава

Донският сфинкс има мускулесто, средно голямо тяло с клиновидна глава и дълъг, тънък врат. Те имат широки гърди, прав гръб и дълги, тънки крака.

Донският сфинкс има дълга, клиновидна глава с изпъкнали скули и силна челюст. Очите им са големи и бадемовидни, а ушите им са широко разположени и обикновено са големи и изправени.

Опашка

Донският сфинкс има дълга, тънка опашка, която се стеснява до върха.

Характер и обучение на котка Сфинкс

Характер

Котката Донски сфинкс е известна с това, че е любвеобилна, общителна и игрива порода. Обикновено те са доста общителни и обичат да общуват със своите стопани, като често ги следват от стая в стая и търсят внимание. Котките от породата Донски сфинкс са известни като интелигентни и любопитни и се развиват добре в среда, в която имат много умствена и физическа стимулация.

Като цяло тези котки се разбират добре и с деца и други домашни любимци, което ги прави добър избор за семейства. Те също така са адаптивни и могат да се справят добре в различни жилищни ситуации, включително в апартаменти, стига да имат достъп до много внимание и време за игра.

Подобно на много други котки, котките донски сфинкс могат да бъдат доста гласовити и често да мяукат или мъркат, за да общуват със своите стопани. Като цяло те не изискват особена поддръжка по отношение на грижата за тялото, но се нуждаят от редовна грижа за кожата, за да я поддържат здрава и да предотвратяват слънчеви изгаряния.

Като цяло донската котка сфинкс е жизнена и любвеобилна порода, която може да бъде чудесен компаньон за тези, които са готови да ѝ осигурят необходимите грижи и внимание.

Активност 

Котките Донски сфинкс обикновено са доста активни и енергични и се нуждаят от много физическа и умствена стимулация, за да останат здрави и щастливи. Тъй като са безкосместа порода, те са особено чувствителни към температурните промени и могат да станат по-активни, когато им е студено.

Котките от породата Донски сфинкс обичат да играят и да общуват със своите стопани, като може да им е приятно да играят с играчки или да се включват в интерактивни игри. Те също така са известни със своите способности за катерене и скачане и може да се радват да се катерят по мебели или да скачат от високи места.

Грижи и отглеждане:

Грижи за кожата: Тъй като котките от породата Донски сфинкс нямат козина, която да предпазва кожата им, те се нуждаят от редовни грижи за кожата, за да я поддържат здрава и да предотвратяват слънчеви изгаряния. Това може да включва нанасяне на овлажняващ лосион или масло върху кожата им, както и предпазването им от пряка слънчева светлина.

Къпане: Котките донски сфинкс може да се нуждаят от по-чести бани в сравнение с други породи, тъй като кожата им може да се омазни и да отделя повече миризма. Използвайте мек шампоан и топла вода и не забравяйте да ги подсушите добре след това, за да предотвратите измръзване.

Упражнения

Котките Донски сфинкс са активни и игриви и се нуждаят от много упражнения и игри, за да останат здрави и щастливи. Осигурете им много играчки и възможности за игра и редовно се занимавайте с тях, за да ги стимулирате и забавлявате.

Здравен статус и проблеми

Подобно на всички породи котки, котките Донски сфинкс могат да бъдат предразположени към определени здравословни проблеми и въпроси.

Ето няколко здравословни проблема, които обикновено се свързват с тази порода:

 

Кожни проблеми: Поради липсата на козина котките от породата Донски сфинкс са по-предразположени към кожни проблеми като суха кожа, слънчево изгаряне и обриви.

Редовната грижа за кожата, като овлажняване и защита от слънцето, може да помогне за предотвратяване на тези проблеми.

Зъбни проблеми: Котките от породата Донски сфинкс могат да бъдат по-предразположени към стоматологични проблеми, като кариес и заболявания на венците.

Редовната грижа за зъбите, като например миене на зъбите и зъболечение, може да помогне за предотвратяването на тези проблеми.

Респираторни инфекции: Поради липсата на защитна козина котките от породата Донски сфинкс могат да бъдат по-предразположени към респираторни инфекции.

Редовните ветеринарни прегледи и ваксинации могат да помогнат за предотвратяване и лечение на респираторни инфекции.

Хипертрофична кардиомиопатия: Това е сърдечно заболяване, което може да се наблюдава при котките от породата Дон Сфинкс и се характеризира с удебеляване на сърдечните мускули, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Редовните ветеринарни прегледи и наблюдение могат да помогнат за откриването и лечението на това състояние.

Затлъстяване: Поради високия си метаболизъм котките от породата Донски сфинкс могат да се нуждаят от повече храна в сравнение с други породи. Важно е да следите диетата им и да им осигурявате много упражнения и време за игра, за да предотвратите затлъстяването.

Любопитно

Любопитен и интересен факт за котките Донски сфинкс е, че понякога ги наричат „велкро котки“ заради склонността им да се придържат към собствениците си като велкро.

Котките Дон Сфинкс са известни със своята любвеобилна и социална природа и често жадуват за човешко внимание и обич.

Някои котки от породата Донски сфинкс дори са известни с това, че следват стопаните си из къщата като верни кучета и дори могат да се опитват да седят в скута или на рамото на стопанина си за продължителни периоди от време.

Това прави котките Донски сфинкс чудесен избор за тези, които търсят котка компаньон, която обича да се гушка и да е близо до своето човешко семейство.

Котка Сфинкс

Развъдници
за Котка сфинкс

Все още не е налична информация за развъждането на породата на територията на България.

Цена
за Котка сфинкс

Все още не е налична информация за цена на породата на територията на България.

Разгледай още породи котки