Влез в акаунта си

породи котки

Персийска котка

произход

Персийската котка е дългокосместа порода котка, която произхожда от Иран (известен преди като Персия), където за първи път е видяна от европейците през 17 век. През XIX в. те са пренесени в Европа, където бързо стават популярни сред любителите на котки. Днес персийците са една от най-популярните породи котки в света.

Характеристики:
Интелигентност 50%
Грижа за козината 65%
Подходяща за съжителство с деца 70%
Изисква внимание 60%
Игривост 55%

Тегло

Мъжки: 3,5 - 5кг
Женски: 2,5 - 4кг.

Размери

20 - 45 сантиметра

Живот

12 - 15 години

Произход

Иран

Външен вид на Персийска котка

Козина

Те имат дълга, гъста козина, която се предлага в различни цветове и шарки, включително бяла, кремава, черна, сребриста и синя. Козината обикновено е дълга и мека, с плюшена текстура.

Тяло и глава

Тялото е голямо и кръгло, с къси крака и широки гърди. Ушите са малки и закръглени, а опашката е средно дълга и дебела. Персийците имат характерна за породата кокалеста форма на тялото. Освен това те имат дълги косми по ушите, краката и опашката.

Уши

Ушите им са малки и закръглени и обикновено са покрити от дългата козина на главата.

Опашка

Имат дълга, пухкава опашка. 

 

Характер и обучение при Персийска котка

Характер

Персийските котки са известни със своя спокоен и нежен характер. Те са привързани и любящи към своите стопани и са склонни да създават силни връзки с тях.

Освен това са известни с това, че са доста послушни и лесно се държат, което ги прави добър избор за домакинства с деца или други домашни любимци.


Персийците често са описвани като „диванета“ поради спокойния им и лежерен характер. Те не са особено активни и са склонни да прекарват голяма част от времето си в излежаване в къщата.

Те са известни и с това, че са тихи и не са много гласовити, което ги прави добър избор за хора, които предпочитат по-непринуден домашен любимец.

 

 

Активност 

Персийските котки обикновено се смятат за по-малко активни и енергични от някои други породи котки. Често ги описват като „диванни картофи“ поради спокойния им и лежерен характер. Те са склонни да прекарват голяма част от времето си в излежаване в къщата и не изискват много пространство. Те не са особено атлетични и нямат високо ниво на енергия

Грижи и отглеждане:

Персийските котки имат дълга и гъста козина, която изисква редовно оформяне, за да се запази външният ѝ вид и да се предпази от сплъстяване. Това трябва да се прави поне веднъж седмично и може да включва четкане, разресване и подстригване. Може да се наложи да подстригвате козината около очите и ушите, за да не се образуват кичури.

Хранене: Персийските котки трябва да се хранят с висококачествена храна, която е подходяща за тяхната възраст, размер и степен на активност. Обикновено се препоръчва мокра храна, тъй като тя е по-хранителна и помага за поддържането на хидратацията на котката. Консервираната храна също е добър вариант, тъй като тя е богата на протеини и влага.

Упражнения

Персийските котки не са толкова активни, колкото някои други породи, но все пак се нуждаят от редовни игри и упражнения, за да поддържат физическото и психическото си здраве. Това може да включва интерактивни играчки, като играчки с пръчици или лазерни показалки, както и драскалки и конструкции за катерене.

Здравен статус и проблеми при персийска котка

Персийските котки могат да бъдат предразположени към определени здравословни проблеми и проблеми поради уникалните си физически характеристики.

Някои често срещани здравословни проблеми, наблюдавани при персийските котки, включват:

Затруднения в дишането: Заради късия си нос и широката си глава персийските котки могат да имат дихателни проблеми, като затруднено дишане и хъркане.

Това може да бъде причинено от състояние, наречено брахицефален синдром, което може да затрудни дишането им, особено в горещо или влажно време.

Кожни проблеми: Персийските котки имат гъста и дълга козина, която може да задържа мазнини и мръсотия, което води до кожни раздразнения и инфекции. Те също така могат да бъдат склонни към алергични реакции.

Затлъстяване: Персийските котки обикновено са по-малко активни от другите породи и могат да бъдат склонни към напълняване, ако не се хранят балансирано и не се движат достатъчно.

Редовните ветеринарни прегледи са важни, за да се гарантира, че котката ви е здрава, и за да се открият рано всички потенциални проблеми. Вашият ветеринарен лекар може да предложи определени тестове или прегледи, за да следи за тези състояния и да поддържа персийската ви котка здрава.

Любопитно

Любопитен и интересен факт за персийските котки е, че с течение на времето те са били селективно развъждани, за да придобият уникална физическа характеристика, известна като „пеке-лице“ или „кукленско лице“, което се отнася до късия им нос и кръгло лице. Тази характеристика е била много желана от любителите на котки в началото на породата.

Това селективно развъждане е довело до редица здравословни проблеми, свързани с дихателната им система, тъй като късият нос и широката глава могат да затруднят дишането им.

персийска котка

Развъдници
за персийска котка

Все още не е налична информация за развъждането на породата на територията на България.

Цена
за персийска котка

Все още не е налична информация за цена на породата на територията на България.

Разгледай още породи котки