Влез в акаунта си

породи котки

саванна котка

Саванна котка е хибридна порода, която възниква през 80-те години на миналия век, когато бенгалска котка е развъдена с африкански сервал.

произход

Първата известна саванна котка е създадена от развъдчик на име Джуди Франк през 1986 г. Оттогава саванските котки са селективно развъждани, за да се получат няколко различни поколения с различни характеристики.

Характеристики:
Интелигентност 40%
Грижа за козината 70%
Подходяща за съжителство с деца 80%
Изисква внимание 40%
Игривост 45%

Тегло

3,6-9,1 kg

Размери

43 сантиметра

Живот

12 - 20 години

Произход

САЩ

Външен вид на саванна котка

Козина

Саванните котки имат къса, мека козина, която се среща в различни цветове и шарки, включително кафява, сребриста, черна и петниста или мраморна.

Тяло и глава

Те имат дълго, стройно тяло с мускулесто телосложение и леко извисен гръб. Задните им крака са по-дълги от предните, което им придава характерна походка.Котките от породата Савана имат триъгълна глава с изпъкнали скули и дълга, тънка муцуна. Очите им обикновено са големи и с бадемовидна форма.

Уши

Те имат големи, изправени уши, които са разположени високо на главата. Ушите са един от най-отличителните белези на породата.

Опашка

Котките от породата Савана имат дълга, тънка опашка, която често се сравнява с опашката на сервал. Опашката е с черни пръстени и черен връх.

Характер и обучение при саванна котка

Характер

Котките от породата савана са известни със своята активна, любопитна и социална природа. Те са интелигентни, игриви и верни на своите стопани, като често създават силни връзки с човешките си спътници.
Ето някои черти, които обикновено се свързват с темперамента на саванската котка:
Енергия: Саванните котки са много активни и се нуждаят от много физическа и умствена стимулация, за да бъдат щастливи и здрави. Те обичат да играят, да се катерят и да изследват. 
Социализация: Тези котки се радват на социално общуване и обичат да са сред хора. Те могат да се разбират добре и с други домашни любимци, ако бъдат въведени в ранна възраст и правилно социализирани.

Активност 

Ангорските котки са известни с това, че са много активни и енергични. Те са игриви и обичат да се занимават с различни дейности, като например да играят с играчки, да гонят лазерни показалки, да се катерят и да изследват. 

Те имат много енергия и се нуждаят от редовни упражнения и стимулиране, за да бъдат щастливи и здрави.

Обучение:

Саванните котки са интелигентни и могат да бъдат обучени да изпълняват различни задачи и поведения. Ето някои съвети за обучението на вашата саванска котка. 

Грижи и отглеждане:

Грижата за саванска котка изисква ангажимент да ѝ се осигури правилно хранене, движение и медицински грижи. Ето някои ключови съображения за отглеждането на щастлива и здрава саванска котка:

Хранене: Осигурете на вашата саванска котка висококачествена, богата на протеини храна, която отговаря на хранителните ѝ нужди. Избягвайте прехранването, тъй като саванските котки могат да бъдат склонни към затлъстяване.

Гримиране: Редовно почиствайте вашата саванска котка, за да предотвратите образуването на кичури и топки от козина, и подстригвайте ноктите ѝ при необходимост. Поддържайте зъбите им чисти с редовна стоматологична грижа.

Груминг: Ангорските котки се нуждаят от редовно оформяне, за да се предпази дългата им козина от сплъстяване. Разресвайте козината им поне веднъж седмично.

Особеност на козината: Поради дългата си козина ангорските котки могат да получат повече космени топки, отколкото други породи. Осигурявайте им средство за борба с космените топки или мокра храна, за да предотвратите появата на космени топки.

Здравен статус и проблеми при саванна котка

Ето някои често срещани здравословни проблеми и въпроси, които могат да засегнат саванна котки:

Хипертрофична кардиомиопатия: Това е сърдечно заболяване, което може да причини удебеляване на сърдечния мускул и да намали сърдечната функция.

Поликистоза на бъбреците: Това е генетично заболяване, което може да причини образуване на кисти в бъбреците и да доведе до бъбречна недостатъчност.

Проблеми със зъбите: Подобно на много други породи, котките от породата Савана могат да бъдат предразположени към стоматологични проблеми, като заболявания на венците и кариеси.

Любопитно

Интересен факт за котките от породата Савана е, че те са известни с любовта си към водата и могат да се наслаждават на игрите във вана, душ или дори басейн. Смята се, че тази черта идва от техните африкански предци сервали, които са известни с афинитета си към водата и плуването. 

саванна котка

Развъдници
за савана котка

Все още не е налична информация за развъждането на породата на територията на България.

Цена
за савана котка

Все още не е налична информация за цена на породата на територията на България.

Разгледай още породи котки