Влез в акаунта си

Бретон шпаньол | Грижи и съвети от професионалисти

Бретон шпаньол | Грижи и съвети от професионалисти

Бретон шпаньолите са ловни кучета и основните аспекти на грижата за тях включват задоволяване на високите им енергийни нужди. Тези кучета обичат да получават и да дават внимание, в противен случай могат да станат деструктивни. Когато се грижите за своя бретон шпаньол, е важно да имате предвид някои неща, за да осигурите щастието на домашния си любимец.

Обсипвайте Вашия бретон шпаньол си с внимание

Бретон шпаньолите обичат да дават и получават любов в еднаква степен. Важно е да не карате кучето си да се чувства пренебрегнато, защото то може да получи тревога от раздяла и по този начин да стане разрушително.

Специалистите съветват да осигурите на Вашия бретон шпаньол интелигентни игри, които ще ги занимават, когато не сте вкъщи. 

Обучение на бретон шпаньол

Тази порода са ловни интелигентни кучета, които имат нестихваща енергия. Имайте в предвид че Вашият бретон шпаньол има свой собствен и уникален ум, така че трябва да започнете с обучението от ранна възраст. Така ще му позволите да разпознава кой има контрол. Добре е да установите граници и да обучите кучето си да разпознава командата ви и да реагира положително на нея.

Когато обучавате своя бретон шпаньол, винаги трябва да бъдете нежни и търпеливи, защото неправилното обучение ще доведе до редица негативни прояви. Можете да насочите излишната енергия на кучето си към някое от следните активности:

  • Кучешки спортове;
  • Тренировка за ловкост;
  • Лов;
  • Обучение за послушание.

Грижа за бретон шпаньол – хранене

Имайте в предвид, че при тази порода силно изразена е вероятността от развитие на проблеми поради неправилно хранене. Много е вероятно Вашето куче да бъде предразположено към наднормено тегло. Ето защо трябва да осигурите висококачествена храна за кучета, подходяща за възрастта на кучето Ви- например за кученца, възрастни кучета или кучета в напреднала възраст.

Ще трябва да осигурите храна с високо съдържание на протеини и въглехидрати за енергия. Не забравяйте да контролирате теглото на кучето си с диета с ниско съдържание на празни калории, но с високо съдържание на протеини.

Макар че лакомствата са от съществено значение, внимавайте да не ги раздавате безразборно. Прекаляването с тях може да доведе до затлъстяване на кучето. Специалистите съветват да започнете да храните кученцата бретон шпаньол с 3-4 хранения на ден и бавно да преминете към 3 хранения на ден. Когато навършат една година, е подходящо да се хранят по 2 пъти на ден. Винаги осигурявайте прясна и чиста вода и не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар за препоръка на подходяща диета.

Бретон шпаньол – грижа за здравето и хигиената

Бретан шпаньолите са еднокосмести кучета. Козината им почти не се къса, в резултат на което не е необходимо да я разресвате повече веднъж седмично. Това е напълно достатъчно за нейната поддръжка.

Не забравяйте да почиствате кучето си след разходка начън, за да отстраните мръсотията и мъртвите косми, особено след игра или плуване.

Тъй като кучето ви е пълно с енергия, може да му е трудно да стои, докато му подстригват козината. Затова бъдете търпеливи, когато подстригвате козината на кучето си. Подстригвайте по посока на растежа на косъма, за да избегнете появата на линии по козината на кучето.

Подрязвайте ноктите на Вашия бретон шпаньол веднъж месечно или когато се износят, за да избегнете потенциална опасност за кучето си.

Редовно почиствайте ушите на кучето си. При тази порода кучета е необходимо  да се обърне специално внимание на грижата за ушите им. Те лесно задържат мръсотия и са податливи на проблеми с ушите и инфекции. Консултирайте се с ветеринарния си лекар за правилния метод за почистване на ушите на кучето си. Винаги помнете, че трябва да почиствате само дотолкова, доколкото можете да видите ушния канал. 

Грижа за бретон шпаньол – грешки, които да избегнете

Уверете се, че сте осигурили на своя бретон шпаньол достатъчно дворно пространство за игра и допълване на ежедневните разходки с други упражнения. Ако живеете в апартамент, не бива да го лишавате от ежедневни поне едночасови тренировки.

По този начин поддържате здрав Вашия домашен любимец. Перфектното местообитание на тази порода кучета е това с достатъчно пространство за тичане, където те могат да изгарят енергията си.

Грижа за здравето на Вашия бретон шпаньол

Британският шпаньол обикновено е здрава порода кучета. Въпреки това те са предразположени към генетични здравословни проблеми, като дисплазия на тазобедрената става, очни заболявания, цепнатина на устната, мускулна атрофия, мозъчно увреждане и понякога сърдечни проблеми.

Като собственик на куче  от тази порода е най-добре да се информирате за здравословните проблеми на кучето си и да не забравяте винаги да се консултирате с ветеринарния си лекар. От киноложкия клуб препоръчват  при извършването на ежегодните профилактични прегледи на Вашия домашен любимец, да му се прави оценка на тазобедрената става, преглед на очите и оценка на сърдечната дейност.


Препоръчваме ви още:

Успокояване на възбудена котка

Уплашена котка

Заболявания при кучета

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *