Влез в акаунта си

Аляски маламут | Грижи и съвети от професионалисти

Аляски маламут | Грижи и съвети от професионалисти

Породата Аляски маламут, както вече вероятно се досещате произхожда от Аляска. Тези кучета за пръв път се появяват преди повече от 4000 години. Били използвани от местното племе за дългите преходи с шейни.

Кучетата от тази порода са станали известни със своята издръжливост. Не толкова със скоростта, а с издръжливостта на теглене на тежки товари на дълги разстояния. 

Днес аляски маламути са сравнително здрава порода със средна продължителност на живота 12 години. Понякога обаче този период се скъсява, поради появата на заболявания като дисплазия, хипотиреоидизъм, подуване на корема и др. Ето защо, ако сте собственик на аляски маламут, добре е да се запознаете как да се грижите за здравето му адекватно. Прочетете внимателно тази статия, за да научите на какво да обърнете внимание в отглеждането на тази порода кучета. Ако искате да научите кои са най-опасните болести за вашето куче то статията 5-те най-опасни кучешки болести е правилната за вас1

Грижа за здравето– хранене на аляски маламут

За да бъде здрав и щастлив дълги години, хранете своя аляски маламут с качествена храна. Тези кучета могат да бъдат склонни към преяждане или подуване на корема от прекалено бързото поглъщане на храната. Затова се препоръчва няколко по-малки хранения на ден, а не с една или две по-големи порции.

Консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да планирате последователна диета и график на порциите в зависимост от възрастта, теглото и нивото на активност на вашия аляски маламут. Това е важна стъпка, която помага на кучето Ви да избегне прекомерното наддаване на тегло или затлъстяване.

Грижа за аляски маламут– физическа активност

Тази порода се нуждае от много ежедневни упражнения и физическа активност. Това означава, че дори и малките кученца аляски маламут имат много енергия!

От най-ранна възраст те обичат да играят физически активни игри, да правят дълги преходи и да бъдат стимулирани умствено.

Грижа за здравето– поддържане на козината 

Едно от най-големите предизвикателства при тази порода може да бъде интензивното линеене. Тези кучета са с гъста, непромокаема двойна козина и имат много косми. Подгответе се да решете със специална четка кучето си поне няколко пъти седмично. 

Имайте в предвид, че аляският маламут хвърлят подкосъма си два пъти годишно- през пролетта и есента. През този период е на лице по- интензивно линеене и може да бъде необходимо да разресвате козината на домашния си любимец дори ежедневно.

Грижа за здравето– грешки, които да избегнете

Макар че кученцата аляски маламут са чудесни домашни любимци, те могат да станат агресивни към други животни и малки деца, ако не са обучени правилно. Ако вече имате куче от същия пол като вашия аляски маламут, ще трябва да полагате допълнителни грижи, за да ги запознаете.

Ако в дома ви има малки деца и наистина искате да имате аляски маламут, е важно да научите децата си как да общуват с кученцето. Нека децата знаят спазват границите на кучето и обратното. Така те ще се разбират отлично.

Всъщност добре обученият аляски маламут се смята за идеален семеен домашен любимец!

Здравословни проблеми

Някои от най-често срещаните здравословни проблеми при аляския маламут включват:

Дисплазия на тазобедрената става

Това е наследствено заболяване, което води до неправилно формиране на тазобедрените стави и до артрит. То е често срещано при аляските маламути. 

Признаци, по които да го познаете, са накуцване със задните крака или трудно изправяне от легнало положение. Имайте в предвид, че колкото по-рано започне лекуването на артрита, толкова по-добре – за да избегне дискомфорта и болката. 

За да се установи заболяването, е необходимо да се извърпат рентгенови снимки на ставите на вашето куче. 

При тежки и животоограничаващи случаи на дисплазия на тазобедрената става понякога се обмисля операция. Имайте предвид, че кучетата с наднормено тегло, каквито често са и аляските маламути, могат да развият артрит години по-рано от тези с нормално тегло.

Полиневропатия

Това неврологично заболяване причинява неправилно функциониране на нервите на кучето.

Хипотиреоидизъм

Известен още като недостатъчно активна щитовидна жлеза, хипотиреоидизмът засяга естествената регулация на хормоните в организма и води до забавяне на метаболизма.

Заболяване на зъбите

Зъбното заболяване е най-често срещаният хроничен проблем при домашните любимци, който засяга 80% от всички кучета до двегодишна възраст. За съжаление вероятността вашият аляски маламут да има проблеми със зъбите е по-голяма от тази при други породи кучета. 

Започва с натрупване на зъбен камък и преминава в инфекция на венците и корените на зъбите. Ако не лекувате тези заболявания, продължителността на живота на вашия аляски маламут може да се съкрати с една до три години! Ето защо е много важно редовното почистване на зъбите на кучето ви.

Прогресивната ретинална атрофия

Това е наследствено заболяване, при което очите са генетично програмирани да ослепеят. За съжаление при аляските маламути вероятността да имат това състояние е малко по-голяма от тази при други породи. Това заболяване, засягащо конусите на очите, може да доведе до лошо зрение или слепота на кучето на открито и в ярко осветени зони. То не е болезнено, но за съжаление не може да се лекува. 

Най-ранните симптоми започват на около три до петгодишна възраст и включват нощна слепота или разширени зеници. За установяването на това заболяване е необходимо извършването на генетичен тест в специализирана лаборатория.

Подуване на корема

Това състояние обикновено се появява при кучета с дълбоки, тесни гърди. Това означава, че вашият аляски маламут е по-застрашен от други породи. Когато кучето се подуе, стомахът се пълни с газове и се усуква. 

Усукването прекъсва кръвоснабдяването на стомаха, а понякога и на далака. Ако не се лекува, болестта може бързо доведе до смърт.

Ето защо ако кучето Ви се държи неспокойно, има постоянни позиви за повръщане или не спира да повръща, непременно се консултирайте с Вашия ветеринар. 


Препоръчваме ви още:

Кучешка екзема

Японски породи кучета

Как да режем ноктите на куче

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *