Влез в акаунта си

Бултериер | Грижи за здравето

Бултериер | Грижи за здравето

Бултериер – порода кучета от семейство териери и е кръстоска между английския булдог и бял английски териер. Характеризира се със силата и упоритостта на булдога и с интензивността, бдителността, ловкостта и „играта“ на териера.

Бултериерът е харизматично, весело и социално куче, което трябва да бъде социализирано и дресирано от малко, ако не искате да стане своеволно и да не ви слуша. Обича вниманието към него от стопаните и не обича да остава за дълго сам.

Породата Бултериер със сигурност не са кучета, които да отглеждате навън, тъй като са чувствителни към климатичните условия. За здравето и развитието им се нуждаят от качествена храна, стриктен хранителен режим и активен начин на живот, заради склонността им към затлъстяване.

Ние от VetWorld ще опишем в следващите редове слабите страни на представителите от тази порода:

Проблеми с наследствена глухота:

Наследствената глухота се дължи в дегенерация на кръвоснабдяването в ушната мида на малките кучета, което довежда и до унищожаването на фините косъмчета в нея. За съжаление това е траен и необратим процес. В резултат от дегенерацията кучето остава глухо.

Наблюдава се едностранна или двустранна глухота, съответно проблем само с едното или и с двете уши.

За да установите, че животинката има наследствена глухота съществува BEAR тест. Кучето, което се подлага под тази манипулация следва да бъде над 4 седмично.

Луксация при Бултериер

Колянната капачка представлява малка двойносплесната кост, която се намира непосредствено под кожата. От задната страна повърхността е гладка и се плъзга по трохлеара (колянна бразда) на бедрената кост. Кучешката патела  може да бъде сравнявана с човешката.

При някои породи, ръбовете на колянната бразда са много ниски или браздата е много плитка. Това предразполага към луксация.

Луксацията се представя чрез степени от I до IV, в зависимост от това какъв е етапа и тежестта на изкълчването.

Митралната дисплазия при Бултериер

Това е сърдечен проблем срещан при представителите на породата бултериер. Дефекта е вроден в резултат от генетичен проблем.

Митралната дисплазия е обвързана с правилното функциониране на сърдечните клапи. Когато те не функционират правилно, кръвта се връща в атриума, вместо да напусне сърцето. За да се компенсира и да не остават неоросени части от тялото, сърцето изпомпва кръвта по-бързо. За съжаление това води до претоварване.

За да се установи правилното функциониране на сърдечните клапи, кучетата се тестват от ветеринар с удостоверение по кардиология.

Фамилна невропатия при Бултериер

Заболяването се унаследява и е често срещано при породата бултериер. Заради начина на унаследяване на фамилната нефропатия е родителите на кученцата се тестват, чрез скрининг с UPC тест, с цел елиминиране на риска от поява на заболяването в потомството

UPC тестът е лесен и представяла проба от урината, която се взима рано сутрин и се носи на ветеринарния Ви лекар, който я изпраща в лаборатория. Резултати от UPC теста над 0.3 са индикация за наследствена предразположеност към фамилна нефропатия и кучето не трябва да се използва за разплод.Toll Pass

Болест на Адисон

Предизвиква се в следствие на неправилно функционираща хипофиза, която не произвежда достатъчно кортизол. Кортизола е хормон, който контролира кръвното налягане и сърдечно-съдовата система. Болестта се проявява, като бъбречна недостатъчност. Кучетата с болест на Адисон биват подлагани на медикаментозна терапия и могат да живеят дълги години.

Често срещани симптоми на болестта са повръщане, загуба на тегло и апетит и други.

Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар.счетоводна къща

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на породата Бултериер, може да прочетете нашата статия тук.

А какви грижи за здравето трябва да полагате за Вашия Западнохайландски бял териер, може да научите от нашата статия по темата.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Хъски | Грижи за здравето

Корги Пембрук | Грижи за здравето

Френски булдог | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *