Влез в акаунта си

Западнохайландски бял териер | Грижи за здравето

Западнохайландски бял териер | Грижи за здравето

Западнохайландски бял териер или по-известен като порода „Уести“ и е класифицирана, като част от групата на териерите от секция  късокраки териери с произход от Великобритания. Като основни характеристики теглото им варира 6-8 кг. с бяла космена покривка. Средната продължителност на живота им е от 12 до 15 години.

Перфектен четириног приятел за тези от вас, които обичат активния начин на живот. Те са изключително игриви и енергични и винаги готови за приключения.

Любопитни са и често изучават нови неща. В играта си и с характерните си качества, породата не е много подходяща за съжителство с малки деца.

Изискват редовни и продължителни разходки и игри, за да се поддържа доброто им физическо здраве.

Привързват се силно към стопаните си и са инатливи и самоуверени. Бъдете внимателни в отглеждането и обучението им и съжителството им с други животни.

Ние от VetWorld ще опишем в следващите редове слабите страни на представителите от тази порода:

Тазобедрена дисплазия:

Това е доста срещано дегенеративно ставно заболяване, което представлява неправилно формиране на тазобедрената става. Обикновено се развива в следствие на слаба мускулатура и връзки. Основни рискови фактори, които са в основата на дисплазията на тазобедрената става са генетични или в следствие на странични или външни фактори.

В зависимост от засегнатите крайници и техният брой, съществува двустранна или едностранна дисплазия.

Забелязват се симптоми, като болка и дискомфорт при стъпване или физическа активност. При ненавременни мерки се забелязва развитие на състоянието към остри артритни заболявания, невъзможност за придвижване и други.

Рискът за развитие на заболяването е значително повишен при наднормено тегло или затлъстяване на домашния любимец. При вече диагностицирана дисплазия, наднорменото тегло стимулира прогресивното влошаване на състоянието на животното и дегенеративните промени в ставите.

При предразположените породи, прекомерното физическо натоварване допринася по негативен начин на четириногите и влошаване на симптоматиката и общото здравословно състояние.

Западнохайландски бял териер

Катаракта при Западнохайландски бял териер:

Катарактата при кучетата протича, като при хората или потъмняване на очната леща и до зеницата не достига светлина.

Основни причини за появата на катаракта са генетичната наследственост, глаукомата, продължително лечение на медикаментозна терапия, заболявания на ендокринната система на животното, травма или контузия на окото, възрастта или слаб имунитет.

Ако забележите постепенно потъмняване на окото на кучето, задължително се консултирайте със специалист.

Ефективното лечение на заболяването е оперативно, като в зависимост от стадия на напредналост на катарактата повишава и сложността на хирургичната намеса. Модерната медицина представя оперативни методи, без разрязване и шевове, което предполага възстановителен период от около 10 дни.

За да предотвратите или ограничите максимално възможността за заболяване на очите е необходимо да водите регулярно четириногият си приятел на ветеринар и да провеждате  необходимите манипулации и прегледи ежегодно.

Западнохайландски бял териер

Пателарна луксация:

Луксацията на кучешката патела или заболяването, което засяга коленните стави е изключително разпространено и обикновено е резултат от наследствено унаследяване или травма от прекомерно движение и натоварване.

Представлява изместване на капачката на коляното и засяга възможността на животното да води активен начин на живот.

Хранителният дефицит или наднорменото тегло са част от основните фактори, които влияят на развитието на млад организъм и е предпоставка за влошаване на общото здравословно състояние на кучето при неговото последващо развитие.

Това са основни причини, поради които следва да се консултирате със специалист и стриктно да следите килограмите на вашия любимец. Ако имате подозрения, че кучето ви изпитва дискомфорт и болка при стъпване, задължително се консултирайте с вашия ветеринар.

Лечението е оперативно и е съпроводено от съвестни последващи грижи.счетоводни услуги

Представителите на породата са силно алергични, което означава, че трябва да бъдете изключително внимателни и да избягвайте места, където кучето може да бъде ухапано от насекоми.

Не подценявайте профилактичните прегледи и редовните консултации със специалист ветеринар.

А какви грижи за здравето трябва да полагате за Вашия дакел, ще може да научите от нашата статия по темата.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Груминг. Най-добрият подарък за домашния любимец

Чау-чау | Грижи за здравето

Померан – Немски шпиц – джудже | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *