Влез в акаунта си

Далматинец | Грижи за здравето

Далматинец | Грижи за здравето

Далматинец или по-правилно далматинът е една от най-любимите породи кучета на децата родени в през миналия век. Това се дължи на популярния анимационен филм на Дисни, които излиза на големия екран през 1961 г. , а именно 101 далматинци.

Хората по целия свят започват шеметно търсене на малки бели кученца с черни петна за своите деца. В резултат, на което много семейства в западна Европа разхождат далматинците из кварталните улички и паркове.

У нас породата навлиза малко по-късно, но и до днес остава любима на малчуганите. От къде всъщност идва далматинеца? Как да се грижим за здравето му? Какви са неговите навици? На тези и на още редица други въпроси, свързани с живота на далматинеца, ще отговорим в днешната статия на Vetworld.bg.

Далматинец

Какъв е произходът на далматинеца?

Произходът на далматинеца е древен и интересен. Според някои теории негов прародител е пепелното куче познато на човечеството още преди 5000 години. При разкопки на древногръцки и древноегипетски артефакти са откривани десетки фигурки на кучета с петна върху телата наподобяващи съвременния петнист домашен любимец.

Името на породата пък произлиза от древна Югославия и по-точно от географската област наречена Далмация. Други смятат, че кучетата носят името на сръбския поет Юри Далматин, който е творил през 16 в.

През 17 в. далматинецът бил изключително любим на духовниците във Ватикана, а век по-късно се превърнал в т.нар. каретно куче на Англия.

Далматинец

Характеристика на далматинец

Добре познатия на всички далматинец достига височина от 60 до 64 см. в зависимост от неговия пол. Тежи между 27 и 30 кг. с издължен череп и заострена муцуна.

Срещат се, както далматинци с черни петна и черен нос, така и такива с кафяви петна и кафяв нос. Представителите на породата на далматинеца имат кръгли очи в кафяв или кехлибарен цвят.

Те са с клепнали петнисти уши и извита шия.е-винетка

Поведение на далматинец

Когато става въпрос за същността на далматинеца той е изключително спокоен, игрив и дружелюбен. Именно това е главната причина да е предпочитни домашен любимец за много хора с малки деца.

Въпреки това той има аристократична стойка и излъчване, които не остават незабелязани. Преди да направите далматинеца част от семейството, имайте предвид, че той е изключително игрив, изисква внимание и много физическа активност. 

Представителите на породата са интелигентни, лесно се поддават на обучение, но страдат много, ако не им отделяте достатъчно време.

Как да се грижим за здравето на далматинец?

За да бъде здрав и щастлив, далматинецът има нужда от много движение. Играта на открито се отразява добре на физическото и психическото му състояние. Както всяко живо същество и тази порода куче има своите слаби места, на които трябва да обърнете малко по-специално внимание. Ето и какви здравословни неразположения може да развие далматинецът:

Далматинец

Глухота

Слухът е слабото място на далматинеца. Тя може да се прояви още при раждане или да се развие в последствие. Единствения начин за превенция срещу този проблем е редовното посещение на ветеринарния лекар за профилактичен преглед.

Камъни в жлъчката

Представителите на породата са много податливи към развитието на това заболяване. Причината за камъни в жлъчката е високото наличие на калции или холестерол в организма.

Най-често срещаните симптоми, по които можете да разпознаете заболяването са треска, стомашни спазми, летаргия и липса на апетит.

Лечението може да продължи дълго, а при късно откриване на проблема е възможно да се наложи оперативна намеса.

Единствения начин за превенция е да обезпаразитявате далматинеца и да го водите на профилактични прегледи. Обръщайте специално внимание на поведението на кучето си и при най-малкото съмнение за наличие на проблем потърсете лекарска помощ.

Далматинец

Глаукома

Заболяването представлява натрупването на излишна течност във вътрешността на очите. То може да се предава по наследство и като  вторичен белег след различни възпаления и травми.

Глаукомата се лекува чрез специални капки и аналгитици по ветеринарно предписание. Важно е да заведете далматинеца на преглед веднага след като забележите проблеми с овлажняването на очите, тъй като ненавременното решение води до слепота.

Далматинецът е куче, което ще бъде вярно на семейството и ще пази децата ви. От вас иска само редовни разходки, игри и много, много любов.

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на породата Далматинец, може да прочетете нашата статия тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Тук, може да научите още интересна и полезна информация: Боксер | Грижи за здравето

Вижте още интересни публикации от VetWorld.bg:

Дакел | Грижи за здравето

Френски булдог | Грижи за здравето

Чау-чау | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *