Влез в акаунта си

Боксер | Грижи за здравето

Боксер | Грижи за здравето

Боксер – породата, която е характерна с големите си размери, сила и издръжливост. Но съвременните стопани я разглеждат като изключително разпространена за отглеждане от семейства с деца.

Наименованието на породата произлиза от специфичната стойка, която заема кучето при бой. Те застават на задните си лапи и се движат подобно на участници в боксов мач.

Произхождат от Германия и са класифицирани в подсекцията ‚Тип мастив‘. Теглото им варира, но са между 25-30 кг. Космената им покривка може да бъде кафява, червеникава или тигрова. Средната продължителност на живота им е около 8-13 години.

Днес, ние от VetWorld.bg, ще разгледаме подробно спецификите на породата.

Боксер

Характеристика на породата | Боксер

Боксерите се славят с отношението им към децата и силната привързаност към семейството. Те са в добри взаимоотношения с децата, но поради големите им размери е редно да не се оставят без наблюдение.

Могат да бъдат отглеждани и в апартамент, и в двор, но е желателно да се разхождат за повече време, тъй като е необходимо да изразходват енергията си и да регулират телесното си тегло.

Във възрастта си от 1 до 4 години са изключително игриви, палави и обичат да скачат. Естествено, това не е проблем, но поради едрите им размери, трябва да се внимава.

Обикновено, възпитаните представители на породата не проявяват агресия към други животни.

Както всяка порода кучета, боксерите също са предразположени към някои заболявания.

Представителите на тази порода имат следните слаби страни:

Ракови заболявания:

За съжаление, представителите на тази порода, често страдат от ракови заболявания. Разглежда се като предразположеност, тъй като често още през първата година се открива заболяване.

Редовните профилактични прегледи при ветеринар и консултациите със специалист са изключително важни за поддържането на добър здравословен статус и пълноценен кучешки живот.е-винетка

Боксер

Дисплазия на тазобедрената става

Тазобедрената дисплазия е често срещано заболяване при голяма част от породите. То се характеризира с проблеми във формирането на тазобедрената става още в първите години от живота на четириногите ни приятели. В зависимост от засегнатите стави, заболяването може да се разглежда като едностранна или двустранна дисплазия. Възможно е клинично здрави животни, в последствие на генетични или странични фактори да отключат дисплазия на тазобедрената става.

Заболяването е често срещано при всякакви възрасти и се характеризира със симптоматика или признаци на дискомфорт и болка при движение. Често, при ненавременни мерки, заболелите кучета страдат от артрит и невъзможност за придвижване.

Страничен фактор, който може да допринесе за възникването на проблеми със ставите е наднорменото тегло. То провокира ескалацията на дегенеративните промени в ставите и значително увеличава степента на клиничните признаци.е-винетка

Прекомерната двигателна активност при породите, които са предразположени към заболяването е противопоказна. Тя влияе по негативен начин и често води до усложнения.

Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар, за да предотвратите възможни усложнения или да вземете превантивни мерки.

Боксер

Наследствена глухота при породата Боксер

Дегенерацията при кръвоснабдяването в ушната мида се разглежда като наследствена глухота при някои породи. Вследствие на тези промени е възможно да настъпи и пълно унищожаване на фините косъмчета в ушната мида, което може да доведе до пълна глухота.

Глухотата следва да бъде едностранна или двустранна, в зависимост от броя на засегнатите уши.

Съществуват изследвания за установяване на проблема, като за повече информация може да се обърнете към специалист ветеринар.

Епилепсия при породата Боксер

Това неврологично заболяване се разглежда като състояние, към което породата е предразположена. То причинява епилептични пристъпи, които са в следствие на несинхронизирана активност на клетките в мозъка на четириногите ни приятели.

Пристъпите могат да бъдат генерализирани или частични.

Обикновено съществува първопричина за състоянието или първично заболяване. Като подробна информация за заболяването, може да откриете ТУК!

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на породата Боксер, може да прочетете нашата статия тук.

Прочетете още: Топ 5 най-големи породи кучета

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от VetWorld.bg:

Дакел | Грижи за здравето

Френски булдог | Грижи за здравето

Чау-чау | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *