Влез в акаунта си

Алергия към котки | Как да живеем с нея?

Алергия към котки | Как да живеем с нея?

Симптомите за алергия към котки се припокриват с тези за хремата, затова не бързайте да се притеснявате.

Мъркащите и пухкави котки са любими домашни любимци. За съжаление, понякога се появяват признаци, които отчетливо и недвусмислено сочат, че страдате от алергия.

Хубаво е да знаете, че преди да чуете окончателната диагноза има много неща, които да направите и тествате. Вижте от къде да започнете, ако имате подозрения, че вие, ваш близък или детето ви развива алергична реакция. 

Що е то алергия към котки?

Алергията към котки е разпространено заболяване, засягащо мнозина по света. Тя възниква когато имунната система на организма реагира на белтъците, присъстващи в слюнката, урината и кожния секрет на множество породи котки

Симптомите могат да бъдат носова заложеност, кихане, сърбеж, излишно сълзене на очите, кожни обриви и дори затруднено дишане при сериозни случаи. Но как можем да живеем с алергия към котки и да се наслаждаваме на приятната компания на нашите пухкави приятели?

Първият стъпка е да потърсим медицинска консултация, за да установим алергията и нейния вид. Лекарят ще определи обичайните алергени и ще установи дали котката е източникът на проблема. 

Ето няколко полезни съвета за управление на алергия към котки:

Поддържайте чистота в дома си

  Редовното почистване на дома и използването на HEPA филтри в климатичните системи и прахосмукачките може да намали наличието на алергени във въздуха.

Ограничете достъпа до спалните помещения

  Забранете на котката да влиза в спалнята ви, където прекарват значително време.

Изолирайте алергените

  Поставете специални капачки на креватите и мебелите, където вашата котка обича да си прекарва времето.

Поддържайте котката чиста

  Редовното измиване и сресване на котката ще намали количеството на алергените

  Приемайте антиалергични лекарства

  Лекарите могат да предпишат антиалергични лекарства, които да ви помогнат да справите със симптомите.

Избягвайте контакт при обостряне на симптомите

  Ако имате обострене на алергията, е добре да се избягват контакти с котката и да използвате маска за лице, докато се намали реакцията на тялото. Помнете, че всяка алергия е уникална и е важно да се консултирате с медицински специалист за най-подходящото лечение и подход за вас.

Въпреки трудностите, животът с котка може да бъде пълен с радост и обич, а правилното управление на алергията може да ви помогне да се наслаждавате на тази специална връзка.

С алергия към котки може да се живее

Съвсем не е нужно да бързате да се разделяте със животното. Никой сериозен професионалист ветеринар или алерголог няма да ви го препоръча с лека ръка.

Две са стъпките, през които трябва да минете. 

 1. Първата включва събиране на сигурни доказателства, че имате алергия към котки. Това обикновено става след изследвания. 
 1. Втората е промяна в стила на общуване и поведение, за да продължите да се радвате на общото съжителство. 

Нека разгледаме всичко по-подробно. 

Какви са подозрителните симптоми

Списъкът не е много дълъг и всеки много лесно може да се ориентира. Много е важно обаче, да знаете, че симптомите почти идеално се припокриват с тези за хремата.

Затова, най-важният показател, който реално трябва да следите не са самите прояви, а тяхната честота.

Точно тя ще ви даде ключа към навременната диагностика. И така, ето за какво да внимавате. 

 1. Парещи, подути и зачервени очи. Това може да се случи много скоро след играта с котка. 
 2. Запушен или течащ нос. Силно заблуждаващ симптом, но ако се появява регулярно при общуване с любимците е сигурен знак. 
 3. Проблеми с дишането. Това е по-сложно за свързване директно с алергия, но е ключово. Затрудненията с дишането могат да бъдат опасни и да са знак за астматичен пристъп. 
 4. Кашлица с неизяснен произход, която се появява внезапно и трудно можете да сбъркате със започваща настинка. 
 5. Обрив, който се появява изневиделица. Това е може би най-тревожният симптом. Най-важното тук е да не третирате мястото с нищо, Разрешено е само изплакване с хладка вода докато посетите лекар. 

Какво да направите, за да сте сигурни в диагнозата? 

Със сигурност ви трябва лекар. Обикновено насоката е за алерголог. В началото има подробно събеседване. Задачата на лекаря е да разбере всички детайли около алергичната ви проява.

Алергия към котки


Кога се е случило, кога са се появили първите симптоми, какви са били, възможно ли е да не е виновна само котката, ами да са намесени и полени, алергия към домашен прах или нещо друго. 

След този разговор се прави кожен тест с реактиви. Той дава резултати още в кабинета на лекаря и по преценка на медицинско лице може да се приложи дори на деца. 

Обикновено, за да се потвърдят резултатите или, за да се изчистят, ако са съмнителни и неясни, се препоръчва и кръвен тест. 

Алергия към котки

Той е малко по-скъп, но пък за сметка на това много по-надежден. Освен, че ще ви тестват дали наистина имате алергия към котки, със сигурност ще бъдат пуснати и други показатели. Сред тях ще бъдат алергии към кучета, акари, прах и т.н. 

Има ли лечение за алергия към котки 

Директно лечение няма, има обаче лекарства, които се използват широко, както и конкретни препоръки, чието спазване улеснява живота. 

Алергия към котки

Ето кои лекарства бихте чули от лекарите. 

 1. Антихистаминови препарати. Те се използват масово точно за овладяване на внезапни алергични реакции. Много е важно да знаете, че са строго индивидуални и да не си ги самопредписвате.

  Те се взимат след консултация с лекар. Разбира се, ако вече имате ясно изявена и най-вече доказана алергия вие най-вероятно имате лично антихистаминово лекарство и знаете кога да го приемате. 
 1. По-тежката артилерия са кортикостероидите. Те също задължително се предписват от лекар и то не какъв да е, а специалист. Може да е и личният ви, но по-скоро е пулмолог. Кортикостероидите се приемат по строга схема и в конкретна, изчислена строго за вас, дозировка.

  Ако алергията ви към котки е в някаква крайна форма е напълно възможно да ви назначат по-дългосрочна терапия. Важно е да знаете две неща. След прием на кортикостероиди се спазва перфектна орална хигиена, а другото е, че спирането им става по схема, указана от лекар. 
Алергия към котки

Напълно е възможно да получите и лечение, което комбинира двете неща. В това няма нищо лошо. Много по-важно е да попитате лекуващия си лекар какво да правите при пристъп на алергията към котки или иначе казано какъв е вашият спешен план за реакция. 

И няколко мита за алергия към котки

Възрастта няма никакво значение. 

Може да се случи, както на малко дете, така и на възрастен, който от години има котка у дома. Човешкият имунитет продължава да изумява учените и още няма конкретен отговор защо едни хора отключват, а други не подобно състояние. 

Алергия към котки

Не е нужно да се разделяте с любимата котка. 

Малко повече лична хигиена у дома в началото, особено, ако алергията ви не е в тежка форма ще е напълно достатъчна. 

 • По-често миене на ръце, пускане на прахосмукачка и пране. 
 • Котешката тоалетна се чисти с маска и ръкавици. 
 • Котешкото легло трябва да може да се пере. 
 • Пухкавият любимец няма място в личната ви спалня. 

Ако не общувате с котки няма да се разделите с алергията завинаги. 

Този мит може много да ви попречи. Все пак котки има навсякъде и вие няма как да знаете кога сте попаднали в досег с котешки косми, урина или слюнка.

Алергия към котки


Ако искате да си улесните живота у дома обаче, можете да инвестирате във въздухопречиствател. За да има смисъл от покупката му, препоръчваме да проверите как стои въпросът с консумативите и колко е скъпа смяната на филтрите. 


Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Топ 5 най-популярни кучета компаньони

Kучета за семейства с деца | ТОП 10 най-подходящи породи

Басет – грижа за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *