Влез в акаунта си

Белгийски грифон – Грижа за здравето

Белгийски грифон – Грижа за здравето

Белгийският грифон е порода куче от групата на играчките. То притежава късо лице, кръгла глава, ясно изразена лицева козина, големи очи и копринена козина. Тези компактни и издръжливи кучета датират от XIX век. Човекоподобните изражения на тази порода отразяват нейния характер, който е известен с пакостливите си и игриви изцепки.

Какъв е произходът на белгийския грифон?

Белгийският грифон, както става ясно от наименованието на произхожда от Белгия. Неговите предци са използвани от кочияшите през XIX в. за лов на плъхове в конюшните.

Тези кучета са били подобни на афенпинчерите, но точното им развитие не е известно. Смята се, че тези белгийският грифон е кръстоска  между мопс и английски шпаньол.

Белгийски грифон – описание и характеристики

Личността на белгийския грифон е уникална – той е едновременно любопитен и чувствителен към заобикалящата го среда. Въпреки че тези кучета имат особено приятелски нрав към стопаните си, те са и независими мислители, които са склонни да следват собствените си желания, когато става въпрос за обучение.  Белгийският грифон не се препоръчва за домакинства с малки деца, но той обича да играя с възрастните членове на семейството.

Поведение на белгийския грифон

Очаквайте кучето ви да е залепено за любимия си човек. Това не е порода, която обича да бъде оставяна сама през по-голямата част от деня, тъй като може да стане тъжна, отегчена и разрушителна, когато бъде игнорирана. За един внимателен стопанин белгийският грифон е духовит и верен приятел.

Белгийският грифон е уникална порода кучета с много характер, побрана в малкото му тяло. Тези кучета са чудесни домашни любимци за стопани, които търсят темпераментен спътник, но те могат да изискват сериозно обучение, за да се откажат от упоритите си навици, и не се препоръчват за живот с малки деца.

Белгийските грифони са известни с това, че лаят. Те са склонни да предупреждават стопаните си и да предават емоциите си, което може да изисква специално обучение, за да се предотврати прекомерният лай.

Белгийски грифон – как да се грижим за здравето?

Белгийските грифони са известни с това, че са порода, която не изисква особени грижи, що се отнася до упражненията и грижата за тях. Въпреки това големият характер на тези малки кучета може да се окаже труден за обучение, тъй като интелигентността им може да се съчетае с упорити навици, които изискват допълнителни грижи.

Белгийските грифони трябва да се движат редовно, но тази порода не изисква значителна активност, за да бъде здрава. Достатъчни са около 30 минути разходки на ден и няколко игри. Имайте предвид, че тази порода кучета са невероятни катерачи, така че е важно да предпазите кучето си от падане, което може да доведе до нараняване.

Плоските муцуни на тези кучета не им позволяват да охлаждат въздуха при дишане, което ги прави по-податливи на прегряване и топлинно изтощение. В горещи дни упражнявайте белгийския грифон само през най-хладната част на деня и никога не оставяйте кучето си без надзор в автомобил (дори и в по-хладни дни).

Често срещани здравословни проблеми

Отговорните развъдчици се стремят да поддържат най-високите стандарти за породата, установени от развъдните клубове като Американския киноложки клуб. При кучетата, отглеждани по тези стандарти, вероятността да унаследят здравословни проблеми е по-малка. Въпреки това при породата могат да се появят някои наследствени здравословни проблеми (като например тези, които засягат кучета с плоско лице, като белгийските грифони).

Следните състояния са често срещани и трябва да се знаят:

  • Брахицефален синдром: Това респираторно заболяване причинява затруднения в дишането на кучето и е често срещано при породи с плоски муцуни.
  • Луксация на пателата: Това състояние води до изместване на капачката на коляното или до преместване извън нормалното ѝ местоположение.
  • Язви на роговицата: Понякога предшествани от дистрофия на роговицата, язвите на роговицата са ожулване на окото, което често се среща при кучета с големи очи или при породи с много къси носове.

Диета и хранене

Обикновено белгийските грифони трябва да се хранят два пъти дневно с висококачествена храна за кучета. Най-добрият хранителен режим за конкретното куче зависи от неговата възраст, тегло и ниво на активност, така че е най-добре да помолите ветеринарния си лекар да ви помогне да съставите подходящ хранителен режим.

Важно е да следите теглото на кучето си, тъй като дори един допълнителен килограм е прекалено много за породата играчка. Затлъстяването може да съкрати продължителността на живота им и да увеличи риска от други здравословни проблеми


Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Алергия към котки | Как да живеем с нея?

Алергия към куче | Дръж я под контрол 

Грейхаунд – грижа за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *