Влез в акаунта си

Алергия към куче | Дръж я под контрол 

Алергия към куче | Дръж я под контрол 

Кучетата са сред най-разпространените домашни любимци и всички сме свикнали времето с тях да е приятно и забавно. За съжаление, понякога се появяват съмнения за алергия към куче, ако човек няма опит може да се усъмни, че се случва нещо наистина неприятно. С малко повече информация може да бъде преодоляно всичко, затова вижте какво обобщихме специално по тази тема. 

Кога трябва да се съмнявате, че имате алергия към кучe? 

Алергичните прояви много често могат да ви заблудят. Те просто твърде много приличат на хрема, началото на настинка или просто временно неразположение. Много хора са склонни да игнорират симптомите и първите няколко пъти изобщо да не ги свържат с нещо тревожно. Едва, когато зачестят или се случат в компанията на кучето, светва първата сигнална лампичка. Ето кратък списък, който ще ви помогне да се замислите дали зачестилото кихане няма съвсем различен произход. 

алергия към куче

Прихане и кихане

Това са двата най-разпространени симптома. Как да разберете дали просто не се разболявате? Много просто – ако сте просто болни няма да се разминете само с това, съвсем скоро ще се разгърне по-сериозна клинична картина. Друг важен сигнал тук е, че ако имате алергия към кучета прихането и кихането ще се появяват отчетливо точно около тях и трудно ще сбъркате. 

алергия към куче

Сълзене на очите, зачервяване, сърбеж | Симптом при алергия към куче 

Може би това е първият и най-разпространен симптом, който веднага приковава вниманието и оставя много малко поле за размисъл. Истината е, че ако ви се появят такива симптоми и не сте в близост до препарати, цъфнали храсти и дървета, е твърде вероятно да имате алергия към нещо. 

Обривът е още по-точен индикатор. 

И това е така, защото ако имате алергия към куче един обрив на местата, където кучето ви е докосвало няма как да се сбърка. Обикновено това се случва с ръцете, лицето или краката. 

алергия към куче

Затрудненото дишане не се свързва веднага с алергия към кучетата, но ако сте астматик вероятно много бързо ще направите връзката. Въпреки това, още е много рано да набеждавате кучето, нужни са много по-конкретни доказателства. 

Как да проверите дали наистина имате алергия към куче? 

Най-сигурният начин е да си пуснете изследвания. 

Най-напред трябва да посетите личния си лекар, който според изброените симптоми ще ви насочи към алерголог. 

алергия към куче

Разбира се, в неговия кабинет е твърде вероятно да получите директна препоръка да се разделите с любимото куче, но никой професионалист не би започнал разговора така. Първото, което се случва е да ви се направи тест. 

Първо се прави кожен тест. Той дава най-бързи резултати в рамките на минути. Допустим е и при деца, но това може да го каже само лекарят. Ако на мястото се появи зачервяване или подуване вероятно наистина имате алергия към кучета. 

алергия към куче

Втората стъпка са кръвни изследвания. Те със сигурност няма да включват само един показател. Обикновено се тестват много повече неща, за да се получи ясна и диференцирана картина. Според информацията, която ще споделите, лекарят може да включи тест за прах, акари, пърхот и още много други неща. Кръвният тест е много по-точен и се смята за сериозно доказателство. 

Как да живеете, ако наистина се окаже, че сте алергични?

Алергиите са много разпространени, в силно замърсения свят, в който живеем. Статистиката е безпощадна –  всеки от нас поне веднъж в живота си ще се сблъска с алергична реакция.  

Ако вие имате доказана непоносимост към кучета, то е твърде вероятно да продължите живота си нормално, без да се разделяте с любимеца си или да избягвате срещите с непознати четириноги в парка. 

Ето какво съветват специалистите при алергия към куче: 

1. Хигиената трябва да е стриктна. Обикновено това е достатъчно, но в началото може да ви се стори трудоемка задача. Мебелите трябва да се чистят редовно с подходящи препарати или, ако са с покривала съответно да се перат.

2. Леглото на кучето трябва също да е безупречно. Изберете такова, което може лесно да се хигиенизира. Използвайте еднократна маска. 

3. Кучето трябва да забрави за вашето легло. Това е забранена зона, ако искате да имате нормален сън и почивка. 

4. Можете да инвестирате във въздухопречиствател. Направете си щателно проучване преди да го купите. Там е важно да видите с какви филтри е, каква е тяхната поддръжка, колко често се сменят и колко струва това удоволствие. 

5. Погрижете се и за самото куче. Най-честите алергени са козината, слюнката, урината, пърхотът. Ако домашният ви любимец има здравословен проблем е хубаво да вземете мерки. Едно посещение при ветеринар със сигурност ще бъде от полза, не само за животното, но и за вас. 

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец. 

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Топ 5 най-популярни кучета компаньони

Топ 5 хипоалергенни кучета

Kучета за семейства с деца | ТОП 10 най-подходящи породи

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *