Влез в акаунта си

Чихуахуа | Грижи за здравето

Чихуахуа | Грижи за здравето

Чихуахуа – предпочитаната порода за любителите на четириногите, които живеят в по-големите градове и са лишени от широки пространства.

Представителите на тази миниатюрна порода са причина за множество усмивки и будят умиление във всеки, който ги забележи. Въпреки малкия си размер, породата е изключително умна и смела. Както по-голямата част от дребните животинки, кученцата Чихуахуа са взискателни и изискват внимание.

Обикновено ги разглеждаме като два типа – късокосмести и дългокосмести, като теглото им варира от 0,5 до 3 килограма. Ушите им са сравнително големи за размерите им  и са изправени. Всякакъв тип окраска или цветове на козината се разглеждат като допустими.

Чихуахуа

Чихуахуа – специфики за породата

Като предимства на кученцата от породата Чихуахуа, можем да разгледаме техният малък размер, което е и предпоставка за нужда от кратки разходки. Тяхната необходимост от  движение би могла да бъде задоволена и от разходките във вашето жилище.

Породата е интелигентна, което предполага възможност за обучение и усвояване на редица команди.

Но въпреки характерното задоволително здравословно състояние за породата, се среща предразположеност към проблеми .

В следващите редове, ние от VetWorld сме подготвили няколко слаби страни на породата, на които следва да обърнете специално внимание.

Чихуахуа

Затлъстяване:

Поради прекомерната любов и умилителност към миниатюрната порода, стопаните на чихуахуа им угаждат с повече храна от необходимото. Респективно, това влияе пряко на теглото им и често пъти води до затлъстяване.

Породата е предразположена към наднормено тегло, което е предпоставка за развитие на допълнителни здравословни проблеми, като диабет, луксация и други.годишна винетка

Ние от VetWorld ви съветваме да консултирате хранителния режим на вашия любимец със специалист ветеринар. Всяко животно разполага със своята специфика, като точната преценка за необходимото количество храна и нейните качества са в компетенцията на професионалистите във ветернарната клиника.е-винетка

Чихуахуа

Уязвимост към травми при чихуахуа:

Основната причина, кученцата от породата чихуахуа, да не са подходящи за отглеждане от семейства с деца е тяхната уязвимост към наранявания и травми.

Характерна черта за породата е наличието на мек център на черепа или така наречената „Молера“. Подобно на фонтанелата при човешките бебета, кучетата от породата се раждат с не напълно затворени кости на черепа.

Тази генетична предразположеност може да остане незапълнена през целия живот на животинчето, което го прави уязвимо към травми.

Чихуахуа

Настинка:

Настинките са често срещани при представителите на тази порода. Това е така, защото са изключително дребни и студа е техен основен враг. Именно и това е причината, поради която собствениците на домашни любимци от породата, често инвестират в закупуването на аксесоари за домашни любимци.

Съветваме ви, през студени дни да обличате добре четириногия си приятел, за да предотвратите възможността да настине. При наличието на каквито и да е симптоми се консултирайте с ветеринар за да предприемете лечение.

Чихуахуа

Очни проблеми при чихуахуа:

Породата е характерна с изпъкналите си и големи очи, което е и основна причина да развиват катаракта, глаукома и редица други очни заболявания, разпространени сред четириногите.

За да избегнете често срещани проблеми с очите на вашите любимци, ние от VetWorld препоръчваме редовно да провеждате профилактични прегледи при ветеринари.

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на породата Чихуахуа, може да прочетете нашата статия тук.

А какви грижи за здравето трябва да полагате за Вашия йоркширски териер, може да научите от нашата статия по темата. Йоркширски териер | Грижи за здравето

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Дакел | Грижи за здравето

Френски булдог | Грижи за здравето

Чау-чау | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *