Влез в акаунта си

Чау-чау | Грижи за здравето

Чау-чау | Грижи за здравето

Чау-чау е класифицирана като част от групата шпицовете и примитивните породи с произход от Китай. Като основни характеристики теглото им варира 20-25 кг. с космена покривка в червен, черен, син, жълто-кремав или кремав цвят. Средната продължителност на живота им е от 9 до 15 години.

 Те са популярен избор за домашен любимец, тъй като при подходяща ранна социализация, могат да бъдат спокойни и могат да живеят в апартамент.

Нуждаят се от ежедневни упражнения за обучение и разходки, тъй като могат да развият особен тип агресия към кучета от същия пол или порода.

Породата има силен ловен инстинкт и се препоръчва разходката им да протича на повод, особено когато наоколо има котки или други дребни животни.

Породата е рискова за автоимунните заболявания и имат склонност към развиване на кожна меланомия.

Ние от VetWorld ще опишем в следващите редове слабите страни на представителите от тази порода:

Глаукома при Чау-чау :

Глаукомата при животните е заболяване на очите, което води до прекалено високо налягане вътре в окото. При тази патология се нарушава отлива на вътреочна течност и окото увеличава размера си .

Глаукомата може да бъде вродена или придобита

Първата се характеризира с генетично предаване на аномалии или наследственост. Придобитата глаукома може да се развие поради редица причини, като последици от заболявания, възрастови промени в зрителния орган, честа употреба на хормонални лекарства или други.

Симптомите се забелязват трудно в ранните етапи, но бихте могли да забележите промяна в замъгляване на лещата и естествения блясък на очите.

Лечението е задължително под наблюдението на ветеринарен лекар. Освен медикаментозно лечение, често се предписват и витамини, които забавят развитието на патологията.

Диабет:

Както при хората, кучетата също страдат от диабет. В повечето случай кучето развива диабет, когато е на средна възраст.

Диабета е разпространен при всички породи, но някои са по- предразположени към това заболяване, като Чау-чау са едни от тях.

Често срещани симптоми за наличие на заболяването са сънливостта, промяна в козината, обикновено изтънява и става по-суха, виждането им се замъглява, наблюдава се засилена нужда от вода и глад и намаляване на теглото.

Диагностицирането с диабет се случва във ветеринарна клиника и се налага специализирани грижи през целия живот на кучето. Необходимо е изготвянето на здравословен хранителен режим и контролиране на пиковете на кръвна захар.

Инсулиновите инжекции следва да се поставят редовно, като за щастие са малки и животните не ги усещат.е-винетка

За правилното развитие и грижа за здравето на любимеца се консултирайте с ветеринар.

Дисплазия на тазобедрената става при Чау-чау:

Дисплазия на тазобедрената става е резултат от неправилно формиране на тазобедрената става в начален етап от развитието на кучето. Бива двустранна или не в зависимост от броя на засегнатите стави. Обикновено твърде слабите мускули и връзки са основата на проблема. Поради генетични или други фактори, здрави кучета в последствие заболяват от дисплазия на тазобедрената става.

Кучета от всякаква възраст могат да имат признаци за дисплазия. Като симптом се забелязват признаци на болка и дискомфорт при физическа активност. Заболяването може да ескалира до куцота, развитие на артритни промени и невъзможност за придвижване.

При животните с наднормено тегло риска е значително завишен. При вече развита дисплазия, наднорменото тегло би могло да стимулира по-бързото прогресиране на дегенеративите промени в ставите и влошаване на клиничните признаци.

Двигателната активност е друг основен фактор. При предразположените породи, прекомерната физическа активност следва да допринесе по негативен начин за развитието на дисплазия. Все пак развитието на мускулите на задните крака е предпоставка за по-малък шанс за развитие на болестта.глоби за тол нарушения

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на породата Чау-Чау, може да прочетете нашата статия тук.

А какви грижи за здравето трябва да полагате за Вашия Бултериер, може да научите от нашата статия по темата.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Далматинец | Грижи за здравео

Боксер | Грижи за здравето

Чихуахуа | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *