Влез в акаунта си

Дакел | Грижи за здравето

Дакел | Грижи за здравето

Дакел – порода специфична с издълженото си тяло и къси крака, това е основната причина, често да се нарича „куче-салам“. Дакелите са създадени за лов и са дупкари, известни с преследване на язовци и други животни. В днешни дни, породата е широко използвана, като домашно куче.

Дакелът е класифициран към групата на дакелите с произход от Германия. Космената им покривка е характерна и се определя от вида. Съществуват стандартен, джудже и заешки дакел, като всеки от тях има късокосмест, дългокосмест и твърдокосмест. Съществува едноцветни, двуцветни и тигрови.

Дребната порода е с продължителност на живота от 11 до 15 години и е известен сред кучкарите, като куче което обича игри. В чести случай тези им качества ги правят трудни за обучаване, но предани към своите стопани.

Ние от VetWorld ще опишем в следващите редове слабите страни на представителите от тази порода:

IVDD (Intervertebral disc disease) при Дакел:

Това е най-често срещано заболяване при дакелите, което представлява неврологично смущение, засягащото междупрешленните дискове. Лечението, често се изразява е медикаментозна терапия и редовни упражнения. В напреднал стадии се прилага и оперативно лечение.

Рискови фактори, които предразполагат към такъв тип заболявания са прекомерната физическа активност и натоварване, както и основният фактор – затлъстяване. Това са фактори, които оказват напрежение и голям натиск върху прешлените.

Пателарна луксация при дакел:

Често срещано заболяване при много породи, което засяга коленните стави. Резултат е от вродена предразположеност или инцидент в следствие на прекомерно движение. Луксацията на кучешката патела е изместване на капачката на коляното. В чести случаи, това състояние възпрепятства ходенето на кучето и особено засегнатия крак.

Пателарната луксация се наблюдава в ранна възраст или в периода под една година, като друг фактор за предизвикване на заболяването може да бъде и хранителен дефицит в ранна възраст или наднорменото тегло.

Това са основни причини, поради които следва да се консултирате със специалист и стриктно да следите килограмите на вашия любимец. Ако имате подозрения, че кучето ви изпитва дискомфорт и болка при стъпване, задължително се консултирайте с вашия ветеринар.

Лечението е оперативно и е съпроводено от съвестни последващи грижи.

Вродени и придобити сърдечни заболявания и дефекти

Сърдечните заболявания при кучетата, често се открива случайно, тъй като в ранен стадии симптомите са незабележими. Поради тази причина ежегодните профилактични прегледи при ветеринар и възможността специалиста да преслуша сърцето и белите дробове, са задължителни и в много чести случаи причина бърза реакция в защита на здравето на вашия любимец.

Като рискови фактори за придобиване на сърдечни заболявания при четириногите ни приятели се разглеждат нездравословния начин на живот, наднорменото тегло, расова предразположеност, бъбречни заболявания и бактериални инфекции.счетоводни услуги цени

Често срещана симптоматика: Запъхтяване – дори и без сериозно физическо натоварване; Загуба на апетит; Кашлица – обикновено при превъзбуда; Припадъци; Отоци – в белите дробове или коремната област и сърдечни аритмии.е-винетка

Лечението е медикаментозно и не би могло да доведе до напълно здраво куче. Обикновено лекарствата са поддържащи и допринасят за пълноценния живот на кучето без изразени симптоми.

Наследствена епилепсия

Тя възниква в резултат на генетична мутация, наследена от родителите на кучето. Припадъците, обикновено, се наблюдават на възраст между една и три години.

Припадъците биха могли да се контролират, чрез медикаментозно лечение от ветеринар. За да предотвратите припадъци при наследствена епилепсия, следва да ограничите причиняващите фактори или стрес, ниска кръвна захар, лишаване от сън и други.

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на породата Дакел, може да прочетете нашата статия тук.

А какви грижи за здравето трябва да полагате за Вашия Йоркширски териер, може да научите от нашата статия по темата.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Далматинец | Грижи за здравео

Боксер | Грижи за здравето

Чихуахуа | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *