Влез в акаунта си

Грейхаунд – грижа за здравето

Грейхаунд – грижа за здравето

Ако търсите куче и приятел, който да обича да прекарва дълги часове с вас у дома и да се радва на домашния уют също толкова много, колкото и вие, то грейхаунд е точното попадение. Грейхаунд е много древна порода, като се смята, че е възникнала в Египет.

Били са отглеждани заради тяхната невероятна бързина и ловкост, затова и често са използвани в игри, особено такива, които включват преследване на бърз дивеч като сърни.

Освен това, грейхаунд е класическа порода за надбягвания с кучета. Може би не е най-издръжливата, но на кратки разстояние е изключително бърза. Толкова бърза, че с право носи титлата най-бърза порода куче.

Грейхаунд

Въпреки че имат това удивително умение да се надбягват със светлината, те са удивителни домошари и всъщност предпочитат времето вкъщи и на спокойствие, отколкото навън и бягайки.

У дома, това куче е нежно, възпитано, спокойно, много кротко и обожава да прекарва времето си в своето уютно и удобно място за сън. Чудесен избор за семейно куче с особено добро отношение към деца.

Характеристики на породата:

 • Лесно адаптиращи се към разнообразие от условия на живот
 • Тихи и кротки, рядко лаят
 • Почти нямат нужда от физическа активност и упражнения
 • С кротък и хрисим характер, изключително послушни
Грейхаунд

Грейхаунд особености в характера

 • Често страдат от тревожност и страх от изоставяне
 • Често могат да нападат котки и други малки животни, които възприемат като играчки, затова е нужно да бъдат обучени да не атакуват по-дребни от тях
 • Държи се дистанцирано и дори арогантно с непознати
 • Отнема малко повече време да бъде дресиран

В тази статия ще можете да прочетете за някои от най-често засягащите грейхаунд болести, които се дължат на генетична предразположеност, или на особеностите на физиката на самото животно или други фактори.

Грейхаунд – чувствително към анестезия 

Когато кучетата се нуждаят от хирургична намеса или друг вид манипулация за корекция или лечение на някакъв проблем, естествено на тях трябва да им бъде дадена упойка. Проблемът е там, че грейхаунд са чувствителни към упойката и това може да доведе до състояния като:

 • Хипертермия – когато температурата е твърде висока, особено при нервни кучета
 • Хипотермия – когато температурата е твърде ниска, особено при кучета с ниско тегло и почти никакви подкожни мазнини
 • Продължително и бавно възстановяване след прилагане на анестезия

Тези проблеми не могат напълно да бъдат елиминирани, но един добър ветеринарен лекар е наясно какъв вид анестезия да приложи и в какво количество, така че максимално да се намали риска от допълнителни проблеми.

Грейхаунд

Грейхаунд – подуване на стомаха

Подуването на стомаха, както и преобръщането му са проблем, който е изключително опасен и може дори да бъде фатален за много кратко време. Ето защо е от изключителна важност да наблюдавате за симптоми и проявите на това състояние при вашия грейхаунд и ако изпитвате съмнение, веднага да потърсите спешна помощ.

Преобръщането на стомаха е състояние, на което да податливи породите кучета с по-тесни гърди, каквато е грейхаунд. Това е състояние, при което стомахът се пълни с газове, течност или храна, подува се, усуква се и по този начин спира кръвопотока към важни жизнени органи.

От изключителна важност е да се реагира навреме, особено ако установите, че стомаха на вашия любимец е подут, той видимо изпитва дискомфорт и страда, повръща или прави опити за повръщане, но без да изхвърля нищо, застава в необичайни пози.

Нужна е незабавна хирургична намеса. В много случаи, още преди да се е появил проблемът, се прави корекционна операция, която има за цел да намести стомаха или да го зашие на едно място, така че да се избегне рискът от прекомерно подуване и усукване.

Грейхаунд – рак

Ракът е водеща причина за смърт при четириногите ни приятели. Уви, оказва се, че грейхаунд е порода, която е податлива на някои видове рак и то от ранна възраст. Много видове рак могат да бъдат напълно премахнати след навременна хирургична намеса за отстраняването им, докато други видове се третират с химеотерапия.

От ключово значение е ракът да се хване в начален стадий, така шансовете за пълно възстановяване са много високи.

Грейхаунд

Ето защо периодично трябва да се изследва кръвта на кучето, а от време на време е нужно да инспектирате внимателно тялото на грейхаунд и да търсите необичайни подутини и отоци.

Остеосаркома е един от най-разпространените видове рак при тази порода. Това е вид тумор в костите на кучето. Ранни симптоми включват болки в краката и невъзможност да се движи и да върви. 

Грейхаунд – проблеми с кървене

Има няколко вида заболявания на проблеми с кървенето, от които вашия грейхаунд е възможно да страда. Тази порода е под по-висок риск от проблеми с кръвта, сравнено с други породи. Опасността и възможните рискове в следствие на тези проблеми варират от леки до сериозно тежки.

В много случаи кучето ви ще изглежда напълно нормално и здраво, докато не се случи до операция или нараняване, по време на които започне бързо да губи голямо количество кръв. Грейхаундите също са генетично предразположени към болест на Фон Вилебранд, която е проблем с кръвосъсирването.

Затова е нужно преди вашето куче да претърпи операция, да му бъде направен генетичен тест, който да покаже дали кучето страда от тази болест, или не, така че да се вземат съответните мерки.

Грейхаунд – правилна грижа за щастливо куче

Важно е да поддържате вашето куче здраво и щастливо. В случая с грейхаунд, това не изисква твърде много време или енергия, защото това са много лесни за отглеждане кучета без специални изисквания.

Грейхаунд

Внимавайте за кучето така, като бихте за малко дете. Затваряйте вратите и блокирайте пътя му към места, които са потенциално опасни за него, ако е оставен без надзор.

Грейхаунд има много ниски изисквания за грижа за козината. Достатъчно е да сресвате кучето веднъж седмично. Тази порода може да страда от проблеми със зъбите, така че е важно да ги поддържате чисти и да ги миете поне два пъти седмично.

Чистете ушите на кучето, дори и на палетата. Това е порода, която е подходяща за отглеждане дори в апартамент. Кратки всекидневни разходки и кратка игра са напълно достатъчни.

Понеже това е порода, която обича да преследва, уверете се, че разхождате кучето на каишка, за да не избяга. Това е порода, която е сравнително чувствителна към студа, затова през студените зими е нужно да обличате вашето куче и да се уверите, че леглото му е достатъчно топло и уютно.

Давайте на кучето висококачествена храна, съобразена с възрастта му. Не давайте на грейхаунд остатъци от вашата храна.


Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Басет – грижа за здравето

Топ 5 най-големи породи кучета

Топ 5 най-скъпи породи кучета

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *