Влез в акаунта си

Басет – грижа за здравето

Басет – грижа за здравето

Не позволявайте на тези тъжни очи да ви заблудят – басетите всъщност могат да бъдат много забавни и весели домашни любимци! Тези характеристики, които са типични за тази порода, могат да превърнат басет в най-добрия ви приятел:

 • Той е уравновесен, лесно привързващ се и жизнерадостен
 • Сладък, нежен и чувствителен
 • Добър с деца и други домашни любимци
 • Отлично семейно куче, което обича хората и социализацията
 • Има къса, лесна за поддръжка козина
 • Отлично ловно куче

Но е важно да знаете, че отглеждането на един здрав и наистина щастлив басет изисква определена инвестиция на време и енергия:

 • Необходими са редовни упражнения и контрол на храненето, за да се избегне наддаване на тегло
 • Препоръчва се ранно обучение за послушание и социализация
 • Може да има склонност да лае прекомерно
 • Обича да копае
 • Изпуска много газове и лиги
 • Може да има нестабилен темперамент, ако не се отглежда правилно, включително прекомерен лай, хиперактивност или агресия

Ако се съобразите с индивидуалните характеристики за оформянето на социален и радостен басет и следите за възможните здравни рискове, които се свързват с тази порода, басетът със сигурност ще се превърне в любимия член на вашето семейство. Ето кои са някои от най-често срещните болести, които се свързват с породата басет и за какво да следите, каква превенция да осигурите и как да лекувате тези състояния.

Басет и здраве

Знаем, че тъй като държите толкова много на кучето си, искате да се грижите добре за него. Ето защо ние обобщихме опасенията за здравето на породата басет, които ще обсъдим с вас в тази статия. Като знаем за опасенията за здравето, специфични за басета, можем да изготвим превантивен здравен план, който да наблюдаваме и да се надяваме да предотвратим някои предвидими рискове.

Много заболявания и здравословни състояния са генетични, което означава, че са свързани с породата на вашия домашен любимец. Съществува общ консенсус сред изследователите на кучешката генетика и практикуващите ветеринарни лекари, че тези рискове имат значителна честота и/или въздействие при тази порода. Това не означава, че вашето куче ще има тези проблеми; това просто означава, че то е по-застрашено от тях в сравнение с другите кучета. 

Басет и дентални проблеми

Зъбните заболявания са най-честият хроничен проблем при домашните любимци, засягащ 80% от всички кучета до двегодишна възраст. За съжаление вашият басет е по-вероятно да страда от проблеми със зъбите сравнено с другите породи. Заболяването на зъбите започва с натрупване на зъбен камък върху зъбите и прогресира до инфекция на венците и корените на зъбите. Ако не се предотвратят или не лекуват денталните заболявания, вашата приятел може да загуби зъбите си и да бъде изложена на опасност от увреждане на бъбреците, черния дроб, сърцето и ставите. Всъщност продължителността на живота на вашия басет може дори да бъде съкратена с една до три години! Почиствайте зъбите на вашето куче редовно.

Басет и инфекции

Басетите са податливи на бактериални и вирусни инфекции – същите, които могат да получат всички кучета – като парвовирус, бяс и чума. Много от тези инфекции могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация, която ветеринарите ще препоръчат въз основа на възрастта на кучето, болестите, които се срещат и наблюдават в съответния район на света, както и други фактори.

Басет и затлъстяване

Затлъстяването може да бъде значителен здравословен проблем при басета. Това е сериозно заболяване, което може да причини или да влоши проблеми със ставите, метаболитни и храносмилателни нарушения, болки в гърба и сърдечни заболявания. Въпреки че е изкушаващо да дадете на четириногия си приятел си храна, когато той ви гледа с тези тъжни очи, вие всъщност не му правите никак добра услуга, ако му давате лакомства твърде често или му позволявате да доизяде вашата вечеря. Вместо това го прегърнете, измийте козината или зъбите му, поиграйте на игра с него или може би го изведете на разходка. Той ще се почувства по-добре, както и вие!

Басет и преобръщане на стомах

Стомашна дилатация и волвулус, известни още като преобръщане на стомаха или подуване, обикновено се появяват при кучета с дълбоки, тесни гърди. Това означава, че вашият басет е по-застрашен от другите породи. Когато кучето се издуе, стомахът се усуква и се изпълва с газове. Усукването прекъсва кръвоснабдяването на стомаха, а понякога и на далака. Оставено без лечение, заболяването е бързо фатално, понякога само за 30 минути.

Вашето куче може да повръща или да прави опити, но малко или нищо да не излиза, да се държи неспокойно, да има подут корем или да лежи в нетипична поза. Опция е превантивната хирургия, при която стомахът се прибира или зашива на място, така че да е малко вероятно да се усуче. Ако забележите симптоми, незабавно закарайте вашия домашен любимец на ветеринар.

Басет и очни проблеми

Не много неща имат толкова драматично въздействие върху качеството на живот на вашето куче, колкото правилното функциониране на очите му. За съжаление, басетите могат да наследят или развият редица различни очни заболявания, някои от които могат да причинят слепота, ако не бъдат лекувани веднага, и повечето от които могат да бъдат изключително болезнени!

 

 • Глаукомата – заболяване на очите, което засяга басет и хората, е изключително болезнено заболяване, което бързо води до слепота, ако не се лекува. Симптомите включват кривогледство, сълзене на очите, посиняване на роговицата и зачервяване на бялото на очите. 
 • Катарактата – честа причина за слепота при по-възрастните басети. Ветеринар трябва да следи лещите на очите, за да не станат мътни, което е знак, че е възможно да е настъпила напреднала катаракта. Хирургията за отстраняване на катаракта и възстановяване на зрението може да бъде опция.
 • Кучетата имат трети клепач, който съдържа жлеза, която произвежда около една трета от течността, която измива окото. Ако жлезата е възпалена или подута, тя изглежда като червено петно ​​в ъгъла на окото. Това състояние се нарича черешово око и може да се появи много внезапно в едното или и в двете очи. По-често се среща при кученца или млади басети. 

Грижи за здравето на басета

Включете тези рутинни грижи в графика си, за да помогнете на вашия басет да живее по-дълго, да бъде по-здрав и по-щастлив през целия си живот. Важно е да подчертаем значението на правилната диета и рутинните упражнения.

 • Наглеждайте вашия домашен любимец, както бихте направили с малко дете. Дръжте вратите затворени, когато е необходимо. Това ще предпази от неприятности и ще държи басета ви далеч от предмети, които не бива да взима в устата си.
 • Той почти няма нужда от подстригване. Четкайте козината, ако е необходимо, поне веднъж седмично.
 • Басетите обикновено имат здрави зъби и можете да ги поддържате перфектни, като ги миете поне два пъти седмично!
 • Почиствайте ушите всяка седмица, дори когато е малко. Уверете се, че неговите клепнали уши са сухи.
 • Проверявайте често очите му. Увисналите му очи могат да събират дребни боклучета.
 • Басет е много умно куче с много енергия, така че поддържайте ума и тялото му активни, или бързо ще се отегчи.
 • Винаги разхождайте своя басет на каишка, тъй като той има склонност да избяга в преследване на интересни миризми.
 • Поддържайте диетата на вашето куче последователна и не му давайте от вашата храна.
 • Хранете с висококачествена диета, подходяща за възрастта.
 • Упражнявайте кучето си редовно, но не прекалявайте в началото.

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Английски булдог – грижа за здравето 

Австралийска овчарка – грижа за здравето

Хъски | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *