Влез в акаунта си

Хъски | Грижи за здравето

Хъски | Грижи за здравето

Хъски – без съмнение е едно от най-красивите кучета, любими на не едно или две семейства. То е стройно с величествена осанка и красиви очи, които често могат да са с различен цвят. Представителите на породата могат да живеят както в апартамент, така и в къща с двор, тъй като са лесно адаптивни. Хъскито е отличен пазител на семейството, игрив и любвеобилен.

Ако сте решили да отглеждате куче от красивата руска порода, ние от vetworld.bg сме подготвили полезна статия, за да знаете какво ви предстои по време на съвместния ви живот с красивия рунтавелко.

Хъски

Хъски – произход и история на породата

Хъскито произлиза от Сибир, където помагало на руските племена с тегленето на шейните им. Помагали им по време на лов и ги пазели от други хищници. По време на Златната треска сибирското хъски станало изключително популярно и в Северна Америка. Американците дори организирали състезания по теглене на шейни като използвали кучетата от -породата. От 70-те години до днес хъскито е смятано за една от най-красивите породи и е изключително популярно като домашен любимец.

Хъски –  външни белези

Сибирското хъски достига височина от 60 см и тежи приблизително 28 кг. Кучето е с добре развита мускулатура и едри лапи. Очите му могат да бъдат сини, кафяви или микс от двата цвята. Ушите на хъскито са със заострен край, а опашката му винаги е насочена нагоре.  Цветът на козината може да бъде много разнообразен – черен, бял, сив, на петна или ивици. Тя е сравнително лесна за поддръжка като е добре да я сресвате два пъти седмично.

Как да се грижим за сибирско хъски?

Сибирското хъски таи в себе си изключително много енергия, която има нужда да изразходи. За целта е необходимо да го извеждате на дълги и интензивни разходки по възможност без повод, за да тича на воля. Хъскито се чувства най-добре, ако бива отглеждано в къща с двор, но може да се адаптира и към живот в апартамент. Отделяйте му достатъчно време за игри, тъй като по този начин то ще се чувства обично и ценено. Представителите на породата могат да бъдат и доста своенравни, което значи, че не винаги се подчиняват на команди. В никакъв случай, обаче не използвайте груба сила, за да покажете кой е шефът.

Как да се грижим за здравето на сибирското хъски?

Сибирското хъски е куче, което издържа на минусови температури и боледува изключително рядко. Все пак не е застраховано от някои генетични заболявания като епилепсия, тазобедрената дисплазия, дисплазията на лакътната става, катаракта, глаукома, ушни инфекции, кожни заболявания и заболявания на стомаха.

Хъски

Кучешка епилепсия

Епилепсия при домашните любимци е тежко заболяване, което засяга някои животни, към които спада и сибирското хъски. Обикновено епилепсията бива два вида – истинска и фалшива. Вторият вид е в следствие на някакво друго заболяване, докато първия е генетично и нелечимо.

Как да познаем епилепсията?

Заболяването обикновено се характеризира с чести припадъци, които траят между 2-3 минути. Други признаци са неволно уриниране и излизане на пяна от устата. Изключително важно е да следите кучето си и при най-малкия признак, че нещо не е както трябва да посетите ветеринарен лекар. След като домашния ви любимец бъде диагностициран със заболяването епилепсия проследяващия му лекар ще ви даде насоки относно грижите, от които е нуждае животното, за да живее добре. За съжаление няма лекарство, което да спре пристъпите на това генетично заболяване.

Ушни инфекции

Важно е да се грижите за ушната хигиена на вашия сибирски домашен любимец, за да избегнете появата на инфекции. Във ветеринарната медицина се срещат няколко вида инфекциозни заболявания – отит, васкулит, хематом, тумор.

Какви са симптомите?

Най-често срещаните симптоми, които дават ясен знак, че кучето ви страда от ушна инфекция са – отказ от храна, наличие на гной в ушния канал, увеличено количество ушна кал, неприятна миризма от ушите, сърбеж, частична загуба на слух, подуване.

Хъски

Кои са причинителите на ушните инфекции?

Най- честия причинител на инфекция е лошата хигиена. Важно е редовно да почиствате ушите на домашния си любимец, за да избегнете подобен здравословен проблем. Други причинители могат да бъдат – слаб имунитет, хормонален дисбаланс, наследствена обремененост, травма, попадане на вода по време на къпане, която не е добре почистена.

Как се лекуват ушните инфекции?

След диагностициране на проблема се предписва лечение спрямо състоянието на животното. Медикаментите най-често са под формата на капки с висока ефикасност.

Сибирското хъски несъмнено е една от най-предпочитаните породи кучета за множество семейства. Грижите за него не изискват специални условия, а само любов и повече време за игри на открито.

Прочетете още: Далматинец | Грижи за здравето

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Дакел | Грижи за здравето

Френски булдог | Грижи за здравето

Чау-чау | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *