Влез в акаунта си

Хъски | Грижи за здравето

Хъски | Грижи за здравето

Хъски – без съмнение е едно от най-красивите кучета, любими на не едно или две семейства. То е стройно с величествена осанка и красиви очи, които често могат да са с различен цвят. Представителите на породата могат да живеят както в апартамент, така и в къща с двор, тъй като са лесно адаптивни. Хъскито е отличен пазител на семейството, игрив и любвеобилен.

Ако сте решили да отглеждате куче от красивата руска порода, ние от VetWorld.bg сме подготвили полезна статия, за да знаете какво ви предстои по време на съвместния ви живот с красивия рунтавелко.

Хъски

Хъски – произход и история на породата

Хъскито произлиза от Сибир, където помагало на руските племена с тегленето на шейните им. Помагали им по време на лов и ги пазели от други хищници. По време на Златната треска сибирското хъски станало изключително популярно и в Северна Америка. Американците дори организирали състезания по теглене на шейни като използвали кучетата от породата. От 70-те години до днес хъскито е смятано за една от най-красивите породи и е изключително популярно като домашен любимец.

Хъски –  външни белези

Сибирското хъски достига височина от 60 см и тежи приблизително 28 кг. Кучето е с добре развита мускулатура и едри лапи. Очите му могат да бъдат сини, кафяви или микс от двата цвята. Ушите на хъскито са със заострен край, а опашката му винаги е насочена нагоре.  Цветът на козината може да бъде много разнообразен – черен, бял, сив, на петна или ивици. Тя е сравнително лесна за поддръжка като е добре да я сресвате два пъти седмично.

Как да се грижим за сибирско хъски?

Сибирското хъски таи в себе си изключително много енергия, която има нужда да изразходи. За целта е необходимо да го извеждате на дълги и интензивни разходки по възможност без повод, за да тича на воля. Хъскито се чувства най-добре, ако бива отглеждано в къща с двор, но може да се адаптира и към живот в апартамент. Отделяйте му достатъчно време за игри, тъй като по този начин то ще се чувства обичaно и ценено. Представителите на породата могат да бъдат и доста своенравни, което значи, че не винаги се подчиняват на команди. В никакъв случай обаче не използвайте груба сила, за да покажете кой е шефът.

Как да се грижим за здравето на сибирското хъски?

Сибирското хъски е куче, което издържа на минусови температури и боледува изключително рядко. Все пак не е застраховано от някои генетични заболявания като епилепсия, тазобедрената дисплазия, дисплазията на лакътната става, катаракта, глаукома, ушни инфекции, кожни заболявания и заболявания на стомаха.

Хъски

Кучешка епилепсия

Епилепсия при домашните любимци е тежко заболяване, което засяга някои животни, към които спада и сибирското хъски. Обикновено епилепсията бива два вида – истинска и фалшива. Вторият вид е в следствие на някакво друго заболяване, докато първият е генетично и нелечимо.

Как да познаем епилепсията?

Заболяването обикновено се характеризира с чести припадъци, които траят между 2-3 минути. Други признаци са неволно уриниране и излизане на пяна от устата. Изключително важно е да следите кучето си и при най-малкия признак, че нещо не е както трябва, да заведете любимеца си на преглед при ветеринарен лекар. След като домашния ви любимец бъде диагностициран със заболяването епилепсия, проследяващият му лекар ще ви даде насоки относно грижите, от които е нуждае животното, за да живее добре. За съжаление няма лекарство, което да спре пристъпите на това генетично заболяване.

Ушни инфекции

Важно е да се грижите за ушната хигиена на вашия сибирски домашен любимец, за да избегнете появата на инфекции. Във ветеринарната медицина се срещат няколко вида инфекциозни заболявания – отит, васкулит, хематом, тумор.

Какви са симптомите?

Най-често срещаните симптоми, които дават ясен знак, че кучето ви страда от ушна инфекция са – отказ от храна, наличие на гной в ушния канал, увеличено количество ушна кал, неприятна миризма от ушите, сърбеж, частична загуба на слух, подуване.

Хъски

Кои са причинителите на ушните инфекции?

Най- честия причинител на инфекция е лошата хигиена. Важно е редовно да почиствате ушите на домашния си любимец, за да избегнете подобен здравословен проблем. Други причинители могат да бъдат – слаб имунитет, хормонален дисбаланс, наследствена обремененост, травма, попадане на вода по време на къпане, която не е добре почистена.

Как се лекуват ушните инфекции?

След диагностициране на проблема се предписва лечение спрямо състоянието на животното. Медикаментите най-често са под формата на капки с висока ефикасност.

Сибирското хъски несъмнено е една от най-предпочитаните породи кучета за множество семейства. Грижите за него не изискват специални условия, а само любов и повече време за игри на открито.

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на породата Хъски, може да прочетете нашата статия тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Прочетете още: Далматинец | Грижи за здравето

Вижте още интересни публикации от VetWorld.bg:

Дакел | Грижи за здравето

Френски булдог | Грижи за здравето

Чау-чау | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *