Влез в акаунта си

Самоед I Грижа за здравето

Самоед I Грижа за здравето

Самоед е любяща и лоялна порода. Те са изключително подходяща порода за семейства с деца. Самоедът е  много обичан и заради красивия си външен вид.

Тъй като са много умни кучета, самоедите могат да бъдат предизвикателство за обучение. Поради тази причина те са по-добри с опитни собственици, които са готови да отделят време, за да поддържат обучението и рутината им. Преди да закупят собствениците също трябва да бъдат подготвени за високата поддръжка на козината на тази порода.  

Самоед

Често срещани здравословни проблеми при самоед

Самоедите са прекрасни кучета, но като всяка порода те идват с потенциални здравословни проблеми. Често клубовете за породи също ще могат да предоставят съвети за това от какви тестове може да се нуждае вашата порода и къде да бъдат направени. Уверете се, че родителите на вашето кученце са преминали съответния здравен скрининг, за да намалят шансовете да бъде засегнато от тези неприятни състояния.

Самоед

Тазобедрена дисплазия – състояние, при което тазобедрените стави не пасват правилно заедно, което причинява болка, подуване и в крайна сметка артрит. Всички самоеди за разплод трябва да бъдат подложени на рентгеново изследване на бедрата.

Диабет – неспособността да произвежда или използва инсулин, което води до високо ниво на кръвната захар.

Някои видове рак.

Проблеми с очите, включително катаракта и очни язви. Добрата новина е, че големите ветеринарни клиники извършват скрининг за проблеми с очите.

Отглеждане на самоед

Самоедите могат да бъдат страхотни домашни любимци за активни домакинства, но имайте предвид, че ще трябва да можете да отделите много време, упражнявайки ги. Също така ще трябва да се уверите, че имате време всеки ден, за да поддържате красивата им козина.

Самоед

Самоеди и лай

Както при всяко куче, самоедите вероятно са доста вокални (а тази порода е особено добра във виенето). Те са порода, за която се знае, че е доста шумна, така че се уверете, че не сте твърде близо до съседи. Ако имате проблеми с прекомерен шум или лай, препоръчваме да потърсите съвет от акредитиран специалист по поведение.

Обучение и социализация

Самоедите могат да бъдат много независими, когато става въпрос за обучение на куче, така че е важно да започнете положително обучение, базирано на награди, възможно най- скоро. Ще трябва да се уверите, че цялото семейство също се придържа към правилата за обучение.

Самоедите са много чувствителни, поради което трябва да използвате положителни техники за обучение. Самоедите са подходящи за много активни домакинства, които обичат да правят дълги разходки навън.

Самоедите са много активни, игриви кучета, които се нуждаят от много упражнения. За да ги спре да се отегчават, те се нуждаят от дълги разходки и занимания през целия ден.

Грижа за козината на самоед

Самоедите имат много висока поддръжка, когато става въпрос за подстригване, поради дебели, пухкави косми. Те хвърлят много често, но дори когато не линяват, ще се нуждаят от ежедневна грижа. Космите между подложките на лапите им също може да се нуждаят от редовно подстригване. Обърнете се за въпроси към вашия ветеринарен лекар.

Начин на хранене

Диетата на вашия самоед ще варира в зависимост от възрастта им и всички здравословни проблеми, които могат да имат. Ще трябва да ги храните с пълноценна, балансирана храна за кучета, за да ги поддържате стройни и здрави.

Вашият ветеринарен лекар ще ви каже колко трябва да яде вашето куче. Трябва да храните здравия самоед с добро качество, достъпна в търговската мрежа и пълноценна кучешка храна и обикновено се препоръчва да разделите дневната им доза на две хранения.

Ако давате на кучето си от време на време лакомство или използвате лакомства за обучение, не забравяйте да вземете това предвид и да намалите дневната им доза. Лакомствата не трябва да съставляват повече от 10% от калориите им или могат да дисбалансират диетата си.

Трябва да се опитате да храните кучето си по едно и също време всеки ден, за да го накарате да влезе в рутина. Не забравяйте да оставите празнина след хранене и преди тренировка.

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на породата Самоед, може да прочетете нашата статия тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Прочетете още: Далматинец | Грижи за здравето

Вижте още интересни публикации от VetWorld.bg:

 Дакел | Грижи за здравето

 Френски булдог | Грижи за здравето

 Чау-чау | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *