Влез в акаунта си

Корги Пембрук | Грижи за здравето

Корги Пембрук | Грижи за здравето

Корги Пембрук е изключително популярна порода куче в Англия. Да си домашния любимец на кралицата, със сигурност е същинско щастие. Тези малки опашатковки са изключително игриви, дружелюбни и едни от най-любящите домашни любимци.

Породата има много дълга история и любопитни особености, на които ще обърнем внимание днес. В случай, че планирате да си вземете корги или вече имате такова, то тази статия е точно за вас.

Днес, ние от VetWorld.bg, сме подготвили полезни съвети за грижата за здравето на тази така популярна порода. Приятно четене!

Корги Пембрук

Произход на Корги Пембрук

Коргитата са пристигнали в уелските земи заедно с келтските племена и са считани за едно от най-старите английски породи кучета. Въпреки малките си размери, в миналото коргито е било отличен пазител на стадата.

Според специалистите Корги Пембурк се е появило след кръстоска между корги и шпиц.  През 30-те години на миналия век се взима решение за купиране на опашката на коргито, но въпреки това и в наши дни има не малко представители на породата с дълги опашки.

Външни белези на Корги Пембрук

Мъжките представители на породата достигат височина до около 30 см и тежат не повече от 14 кг. Женските са с около 2,3 см по-ниски и тежат между 10 и 12 кг. Тялото на Корги Пембрук е дълго и тясно с голяма глава и уши. Очите на представителите на породата са кафяви, а козина златиста, най-често с бели петна. Крайниците на кучетата са къси, но едри.

Корги Пембрук

Как да се грижим за Корги Пембрук?

Коргитата са малки, но много активни кучета, които изискват дълги разходки, особено ако живеят в апартамент. Те са много привързани към стопанина си и искат постоянното му внимание. В случай, че не го получават достатъчно, страдат.

Корги Пембрук е склонно към напълняване, ако не изразходва достатъчно енергия и яде над препоръчителното от ветеринарния лекар количество храна.

Породата е подходяща за отглеждане в къща с двор, в който има възможност да тича на воля по цял ден. Козината се поддържа сравнително лесно. Достатъчно е да я сресвате два пъти седмично и да я минавате с мокра кърпа, за да отстраните мъртвите косъмчета.

Корги Пембрук

Как да се грижим за здравето на Корги Пембрук?

Корги Пембрук е порода без наследствени заболявания, но въпреки това организма на малкото кученце има своите слабости, които трябва да вземете под внимание. Основните се касаят до теглото и очите. Ето и две от най-често срещаните заболявания при породата Корги Пембурк и възможностите за лечение.е-винетка

Прогресивна дегенерация на ретината

Заболяването познато още и като атрофия на ретината е често срещано при малките опашатковци. Може да бъде наследствено, а първите признаци да се забележат, както в много ранна възраст, така и след шестата или седмата година.

Симптомите на заболяването са трудно разпознаваеми за стопаните и често пъти кучетата са водени на преглед в много късен стадий на болестта, когато лечението е трудно, а понякога се стига до пълна слепота. Важно е редовно да посещавате ветеринарния лекар, за да избегнете наличието на този здравословен проблем или поне той да бъде лекуван своевременно.

Всъщност няма лекарство или терапия, която да забави или елиминира прогресивната дегенерация на ретината, но вашия лекар може да ви даде насоки, с които максимално да улесните ежедневието на животното, което губейки малко по-малко зрението си става по-изнервено и несигурно.

Дискова херния

Това е едно от най-често срещаните патологии обвързани с опорно-двигателната система на хората, което засяга и някои породи кучета включително и Корги Пембрук. За бързото установяване на заболяването, разбира се, е необходимо да обръщате достатъчно внимание още на първите признаци за болка и дискомфорт на животното.

Симптоми: поклащаща се походка, нарушен баланс при ходене, нежелание за движение, ранни признаци на парализа, загуба на чувствителност на кожата, трудно уриниране.

Лечение: При ранно диагностициране на заболяването е възможно да се постигне дори пълно подобрение след продължителна почивка и приемането на аналгитици с лекарско предписание. При по-тежки случаи се налага оперативна намеса, но степенна на възстановяване зависи от степента на увреждане. Ветеринарния лекар може да ви препоръча физиотерапия и процедури с лазер, които ще ускорят възстановителния процес.

Коргитата са чудесни кучета, но за съжаление малко семейства в България отглеждат кралските опашатковци. Надяваме се днешната статия да е била интересна и полезна за вас и вашите четириноги приятели.

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на породата Корги Пембрук, може да прочетете нашата статия тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Прочетете още: ПомеранНемски шпиц – джудже | Грижи за здравето

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Дакел | Грижи за здравето

Френски булдог | Грижи за здравето

Чау-чау | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *