Влез в акаунта си

Как да режем ноктите на куче

Как да режем ноктите на куче

Как да режем ноктите на куче | Подрязването на ноктите на куче може да бъде малко предизвикателство, но с малко практика и търпение може да се превърне в рутинна част от грижата за вашето куче.

Ето ръководство стъпка по стъпка как да изрежете ноктите на кучето:

Съберете запасите си: Ще ви трябват чифт ножици за кучешки нокти, малко кръвоспиращ прах или царевично нишесте (в случай на кървене) и лакомства, за да възнаградите кучето си.

Свикнете кучето си с боравене: Преди да се опитате да отрежете ноктите на кучето си, свикнете го с дръжките на лапите. Започнете с нежно докосване и задържане на лапата на вашето куче за няколко секунди и го възнаградете с лакомство. Постепенно започнете да държите лапите им за по-дълги периоди от време и да докосвате ноктите им с ножицата.

kak-da-rejem-noktite-kuche

Намерете бързото: Бързото е розовата част на нокътя, която съдържа кръвоносни съдове и нерви. Важно е да не режете бързо, тъй като това може да бъде болезнено и да причини кървене. За кучета с бели нокти бързото е лесно да се види, но за кучета с тъмни нокти може да бъде по-трудно. Светнете с фенерче зад нокътя, за да ви помогне да видите бързо.

Направете разреза: Хванете здраво лапата на вашето куче и направете бърз, чист разрез точно под бързината. Ако вашето куче има дълги нокти, може да се наложи да направите няколко малки разфасовки, а не една голяма. Не забравяйте да избягвате рязане на бързината, тъй като това може да причини болка и кървене.

Използвайте кръвоспиращ прах или царевично нишесте:

Как да режем ноктите на куче | Ако случайно се порежете и нокътят на вашето куче започне да кърви, нанесете малко кръвоспиращ прах или царевично нишесте, за да спрете кървенето. Приложете лек натиск върху нокътя с чиста кърпа, докато кървенето спре.

Наградете кучето си: След като приключите с подрязването на ноктите на кучето си, не забравяйте да го възнаградите с много похвали и лакомства. Това ще помогне да направите изживяването положително за вашето куче и ще го направи по-комфортно с подрязването на ноктите в бъдеще.

Като цяло е важно да подходите към подрязването на ноктите с търпение и внимание. Ако не ви е удобно да режете ноктите на кучето си или ако кучето ви стане тревожно или агресивно по време на процеса, най-добре е да потърсите помощта на професионален грумър или ветеринарен лекар.

Колко често трябва да режем ноктите на кучето

Честотата на подрязване на ноктите при куче зависи от няколко фактора като породата, нивото на активност и начина на живот на кучето.

Но като цяло повечето кучета се нуждаят от подрязване на ноктите си на всеки 4-6 седмици. Ето някои фактори, които трябва да имате предвид, когато определяте колко често да режете ноктите на вашето куче:

Порода: Някои породи кучета, като тези с дълги или клепнали уши, може да са предразположени към израстване на ноктите поради тяхната анатомия. Породите с бързо растящи нокти, като хрътки и добермани, може също да изискват по-често подрязване.

Ниво на активност: Кучетата, които са по-активни, като например тези, които ходят на чести разходки или тичане, могат естествено да износят ноктите си повече и да изискват по-рядко подрязване.

kak-da-rejem-noktite-kuche

Начин на живот: Кучетата, които прекарват повече време на закрито, може да се нуждаят от по-често подрязване на ноктите им, тъй като е по-малко вероятно ноктите им да се износят естествено върху твърди повърхности като бетон или асфалт.

Дължина на ноктите: Когато гледате ноктите на вашето куче, те не трябва да докосват земята, когато кучето ви стои изправено. Ако можете да чуете как ноктите на вашето куче щракат по пода, докато ходи, това е знак, че са твърде дълги и трябва да бъдат подрязани.

Като цяло е важно да наблюдавате редовно ноктите на вашето куче и да ги подрязвате, ако е необходимо, за да избегнете свръхрастеж и потенциален дискомфорт или нараняване.

Ако не сте сигурни колко често да режете ноктите на кучето си или ако не ви е удобно да ги режете сами, консултирайте се с професионален фризьор или ветеринарен лекар.

Има ли значение породата при реженето на ноктите на кучето

Как да режем ноктите на куче | Да, породата на кучето може да повлияе колко често и колко да режете ноктите си. Например, някои породи имат естествено по-дълги нокти и изискват по-често подрязване, докато други имат естествено по-къси нокти и може да не се налага да се подрязват толкова често. Ето няколко примера:

Породи с дълги нокти: Породите с дълги нокти включват басет, бигъл, дакел и кокер шпаньол. Тези кучета може да изискват по-често подстригване, тъй като ноктите им растат бързо и са склонни към свръхрастеж.

Породи с къси нокти: Породите с къси нокти включват хрътка, боксер и немски дог. Тези кучета обикновено имат къси нокти, които се износват естествено върху твърди повърхности, така че може да не се нуждаят от толкова често подрязване.

Породи с дебели нокти: Породите с дебели нокти включват булдог, мастиф и ротвайлер. Тези кучета може да се нуждаят от повече грижи и внимание. Когато подрязват ноктите си, тъй като ноктите им може да са по-трудни за изрязване.

Породи с нокти на росата: Някои породи, като Големите Пиренеи и Сан Бернар, имат допълнителни пръсти на лапите си, наречени нокти на роса. Тези нокти на росата също могат да станат дълги и да изискват подстригване.

Като цяло е важно да вземете предвид породата и индивидуалните нужди на вашето куче. Когато определяте колко често и колко да режете ноктите му. Консултацията с професионален фризьор или ветеринар също може да бъде полезна при определяне на най-добрия подход за подрязване на ноктите за вашето куче.

Какво е най-важното нещо, което трябва да знаете, когато режете ноктите на кучето

Най-важното нещо, което трябва да знаете, когато режете ноктите на кучето, е да избягвате да режете бързия. Който е кръвоносният съд, който минава през центъра на нокътя. Порязването на бързината може да бъде болезнено и да причини кървене. Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид:

Използвайте остри ножици за нокти, предназначени за кучета. Тъпите ножици могат да смачкат нокътя, което може да бъде болезнено.

kak-da-rejem-noktite-kuche

Идентифицирайте бързото. При ноктите, които са светло оцветени, бързото ще се появи като розова или червена зона в центъра на нокътя. В ноктите, които са тъмни на цвят, може да е по-трудно да видите бързото. Можете да използвате фенерче, за да осветите нокътя и да идентифицирате бързото.

Нарежете малки парчета наведнъж. Вместо да отрежете голямо парче от нокътя наведнъж, направете малки разрези, докато стигнете до бързото. Спрете да режете, когато видите малка черна точка в центъра на нокътя – това показва, че сте близо до бързото.

Бъдете готови за кървене. Ако случайно срежете ноктите и нокътът кърви, използвайте кръвоспиращ прах или царевично нишесте, за да спрете кървенето.

Наградете вашето куче. Направете подрязването на ноктите положително изживяване за вашето куче, като го възнаградите с лакомства и похвали.

Като следвате тези съвети и внимавате да не порежете бързо, можете безопасно и ефективно да отрежете ноктите на вашето куче.


Препоръчваме ви още:

Топ 5 най-красивите кучета в света

Топ 10: Най-грозните кучета

Топ 5 най-популярни кучета компаньони

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *