Влез в акаунта си

Басенджи | Грижи за здравето

Басенджи | Грижи за здравето

Умни и мили, породата басенджи са добри спътници за всеки човек. Тези кучета могат да се адаптират към живот в апартамент и са много подходящи като първи домашни любимци на нови стопани.

Ако и вие сте се спрели на тази порода, първо се уверете се, че можете правилно да се грижите за здравето ѝ. Това включва и ежедневно осигуряване на достатъчно упражнения, за да посрещнете високите им енергийни нива. Имайте в предвид, че ще трябва да се ангажирате с много разходки и време за игра.

За да ви помогнем в тази задача, ние от vetworld.bg, сме подбрали за вас важна и интересна информация за породата.

Какъв е произходът на басенджи?

Басенджи е древен ловец, произхождащ от Африка. Отглеждани за лов на тръстикови плъхове, те стават ценни компаньони и са подарявани на фараоните в Древен Египет.

Интересен факт, свързан с произхода на басенджи, е че са открити скални и пещерни рисунки на кучета, приличащи много тази порода, които датират от далечните 3000 пр. Хр.

Басенджи – Описание и характеристики

Кучетата от породата басенджи имат издължени елегантни крака. Музунката и ушите им са остри, опашката- завита. Украската им може да бъде, както черно-бяла, така и рижаво-бяло. Понякога се срещат и кучета с три цвята на козината.

Средната продължителност на живот е между 10-12 години.

Интересен факт, за кучетата от породата басенджи, е че те са изключително прилежни към чистотата и не обичат влажното и студеното време.

Басенджи

Поведение на басенджи

Басенджи са много игриви и въпреки че са независими, предпочитат да сте в полезрението си по всяко време. Ако не се упражняват правилно или ако са оставени сами за твърде дълго, кучетата от тази порода са склонни да стават шумни и да показват нежелано поведение.

Изисква се чувство за хумор, за да живееш с басенджи – известно е, че собствениците се хвалят на шега с всички предмети, които техните домашни любимци са унищожили. Положителната страна е, че тези кученца ще ви принудят да поддържате дома без безпорядък, тъй както вече споменахме те са изключително прилежни към чистотата.

Както при всяка порода, важно е правилно да социализирате вашия басенджи още докато са малки. Добре обученото куче от тази порода може да бъде добър с котки, други кучета и по-големи деца. Важно е да научите децата как правилно да взаимодействат с кучета и винаги да ги наблюдавате, когато играят с което и да е животно.

Обучението на куче е важна стъпка, която е постижима, благодарение на много упражнения, търпение и последователност при стопаните.

Басенджи

Басенджи – Как да се грижим за здравето?

Всеки стопанин държи на кучето си и иска да се грижите за него добре. Ето защо сме обобщили здравни проблеми, които най-често се срещат при кучетата от породата басенджи. Ранното откриване на тези заболявания е ключът към дълъг и щастлив живот, затова не забравяйте да планирате рутинни профилактичен преглед при ветеринар.

Заболяване на устната кухина

Заболяването на зъбите е най-често срещаният хроничен проблем при домашни любимци, засягащ 80% от всички кучета до две години. За съжаление, вашият басенджи е по-вероятно от други кучета да има проблеми със зъбите си.

 Заболяването на зъбите започва с натрупване на зъбен камък по зъбите и прогресира до инфекция на венците и корените на зъбите. Ако не предотвратите или не лекувате зъбни заболявания, вашият приятел може да загуби зъбите си и да бъде застрашен от увреждане на бъбреците, черния дроб, сърцето и ставите.

Всъщност животът на тази порода кучета може дори да бъде съкратен с една до три години! Ето защо е важно грижата за здравето на устната кухина на басенджи да се осъществява.

Басенджи

Инфекции

Кучетата от породата басенджи са податливи на бактериални и вирусни инфекции – същите, които могат да получат всички кучета – като парво, бяс и чума. Много от тези инфекции са предотвратими чрез ваксинация. Преди да предприемете каквато и да е стъпка се посъветвайте с ветеринарен лекар на кучето ви, тъй като ваксината трябва да е съобразена с фактори като:

  • възраст и килограми на домашния любимец;
  • наличие на други заболявания и др.

Още много полезна и интересна информация за различните кучешки породи, можете да отктиете ТУК!

Грижа за здравето: Затлъстяване

Затлъстяването може да бъде значителен здравен проблем при басенджи. Това е сериозно заболяване, което може да причини или влоши ставни проблеми, метаболитни и храносмилателни разстройства, болки в гърба и сърдечни заболявания.

Въпреки че е изкушаващо да дадете храна на четириногия си приятел, когато ви гледа с умоляващ поглед, нашият съвет е да не го правите! Вместо това го прегърнете, измийте козината или зъбите му, поиграйте с него или може би я изведете на разходка. Така то ще се почувства по-добре, вие също!

А какви грижи за здравето трябва да полагате за Вашия Западнохайландски бял териер, може да научите от нашата статия по темата.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

 Хъски | Грижи за здравето

 Корги Пембрук | Грижи за здравето

 Френски булдог | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *