Влез в акаунта си

Джак ръсел териер | Грижи за здравето

Джак ръсел териер | Грижи за здравето

Кучетата от породата Джак ръсел териер са умни, смели и енергични, което ги прави популярни компаньони. Те са склонни към приключения и са известни като опитни бегълци. Затова се уверете, че градината ви е добре оградена, за да ги предпазите от пакости.

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме полезна и проверена информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на породата Джак ръсел териер, можете да прочетете нашата статия.

Какъв е произходът на джак ръсел териер?

Жив, любопитен и безстрашен, джак ръсел териерът е бил популярен като ловен компаньон във викторианската епоха. Той  с радост е изчезвал в заешки дупки, за да донесе дивеч на стопаните си.

Описание характеристики на джак ръсел териер

Джак ръсел териер е верен домашен любимец, но поради безкрайната си енергия често може да прави пакости, ако скучае. За това специалистите по обучение на кучета препоръчват разходките и упражненията за тази порода да бъдат минимум по един час на ден.

Джак ръсел

Теглото на Джак ръсел териерите може да варира между 6 и 7 кг., а височината им достигат до около 30 см.

Украската на козината е в цветови комбинации от бяло и кафяво или бяло и черно. Козината на тази порода е къса, а за да бъде тя гладка, е добре веднъж седмично да решете със специална четка кучето си.

Още интересна и полезна информация за различните кучешки породи, може да видите ТУК!

Поведение на Джак ръсел териер

Представителите от тази породата са изключително умни и игриви кучета. Въпреки, че джак ръсел териерът не е сред най-препоръчваните кучета за семейства с деца, той се разбира чудесно с по-големи деца. Не се препоръчва за домове с малки деца поради склонността му да дърпа, когато иска да си поиграе с тях.

Възможност за обучение

Джак Ръсел е изключително интелигентна порода, но понякога е трудно да бъде обучена поради упоритата си природа. Той е изключително енергичен и трябва да му се осигури място за тичане. Това може да бъде подходящ ограден терен, но не го оставяйте сам в оградената зона, тъй като тези кучета са склонни да копаят.

Джак ръсел

Всички за знаем, че обучението на куче е не лесна задача за всеки стопанин. Важно е да знаете, че с любов, търпение и постоянство ще превърнете любимеца си във възпитано и добро куче, независимо от неговата порода.

Ограничаване на лаенето

Обърнете внимание, че прекомерният лай е често срещан при тази порода. Това налага да се заемете сериозно с поведението на вашето куче и да го обучите кога да лае и кога не, за да се избегне прекомерният лай.

Как да се грижим за здравето на джак ръсел териер?

При дребните породи кучета, каквато е джак ръсел териерът, най-често срещаните диагнози са свързани с костния растеж, глухотата и очните заболявания. Важно е да поддържате активността на Джак Ръсел, за да помогнете при проблеми със ставите, като тазобедрена дисплазия или лакътна дисплазия.

Джак ръсел

Ето кои са останалите заболявания, които са често срещани при Джак ръсел териер:

Глухота

Глухотата често се свързва с Джак Ръсел териерите. Това е вроден проблем, който може да се изразява в частична или пълна загуба на слуха.

Кръстосана коленна връзка

Кръстната връзка се намира в коляното на кучето и е важна за поддържане на стабилността му при ходене или натоварване на краката. Не е напълно ясно защо тази връзка се разкъсва, но лечението, като например хирургична корекция, може да помогне на кучето да възстанови щастливата си същност. Следете за всякакви признаци на куцота, като например куцане, или за проблеми с придвижването на вашия домашен любимец.

Джак ръсел

Панкреатит

Джак Ръсел може да бъде предразположен към това състояние. Панкреатитът е възпаление на панкреаса, причинено от фактори като затлъстяване, диета с високо съдържание на мазнини и някои заболявания. Панкреатитът е често срещан при кучета, които са яли неподходящи храни, като например тлъсти топчета, предназначени за диви птици, или мазни човешки храни, като бекон или пържен хляб.

Ако забележите, че кучето ви има болки в корема – ако седи в прегърбено или молещо се положение, не желае да се разхожда, повръща, има диария или няма апетит, тогава е важно да го прегледате при ветеринар. Ветеринарният лекар може да предпише лекарства или да предложи на кучето ви диета с ниско съдържание на мазнини.

А какви грижи за здравето трябва да полагате за Вашия Западнохайландски бял териер, може да научите от нашата статия по темата.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

 Хъски | Грижи за здравето

 Корги Пембрук | Грижи за здравето

 Френски булдог | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *