Влез в акаунта си

Колко години живеят пинчерите

Колко години живеят пинчерите

Пинчерите, наричани още мини пинчери, са изключително дребни на ръст. Тази порода произхожда от Германия и въпреки че се предполага да е много стара, фактическата ѝ документация е започнала преди около 200 години.

Пинчерите обикновено са блестящи, умни, игриви и дружелюбни кучета, които обичат да се мотаят наоколо. Благодарение на миниатюрните си размери те имат значително по-дълъг живот от други породи, което ги прави идеални кучета компаньони за семейства с деца и възрастни хора.

Средната продължителност на живота на миниатюрните пинчери е от 12 до 16 години поради тяхното малко тяло и здрав генофонд. Поради малкия си размер, те обикновено живеят повече от средните и големи кучета. Тази порода е предразположена към някои здравословни проблеми като хипотиреоидизъм, прогресивна атрофия на ретината и някои сърдечни заболявания.

В тази статия подробно сме засегнали темата за средната продължителност на живота на пинчерите, често срещаните здравословни проблеми на тази порода, факторите, които влияят на продължителността на живота им и действията, които можете да предприемете, за да подобрите качеството и продължителността на живота им.

Слабите страни при отглеждане на пинчер

Отглеждането на пинчери, като всяка порода, има свои слаби страни, които изискват специални грижи и внимание от собствениците:

Размер и фрагилност: Пинчерите са малки кучета и могат да бъдат деликатни. Техните кости са склонни към счупване при по-груби игри или падания, затова трябва да бъдете особено внимателни с тях.

Социализация и агресивност: Пинчерите могат да бъдат склонни към агресивност, особено към други кучета. Редовната социализация и тренировка са важни, за да се избегнат проблеми в тази насока.

Защита на здравето на очите и ушите: Поради техните типичи  уши и опашкапинчерите могат да имат по-големи проблеми със здравето на очите и ушите. Редовно почистване и грижа са задължителни.

Податливост към студ: Поради малкия им размер, пинчерите могат да бъдат по-чувствителни към студени температури. Трябва да ги защитите, като гиоблечете добре в студените месеци.

Енергия и активност: Пинчерите имат висока енергия и се нуждаят от физическа и ментална стимулация. Недостатъчно количество упражнения могат да доведат до деструктивно поведение.

Грижа за зъбите: Пинчерите са податливи на зъбен камък и други проблеми с устната хигиена. Редовната грижа за зъбите им е от съществено значение.

Изборът на порода трябва да бъде направен след внимателно проучване на техните нужди и специфични характеристики. Ако се грижите правилно за своя пинчер и предоставите необходимото внимание и обучение, те могат да бъдат предан и обичан член на вашето семейство.

Колко години живеят пинчерите?

Според Американския киноложки клуб средната продължителност на живота на тази порода кучета е около 12 до 16 години. Някои от тях дори могат да живеят повече от 20 години с подходящо грижа за здравето и обучение.

Те стареят и растат по-бавно от повечето по-големи породи, което им позволява да живеят толкова по-дълго. Във всяка порода винаги има потенциал да надхвърли средната си продължителност на живот. Продължителността на живота им е пряко свързана с това колко грижи и любов можете да им дадете.

Ето защо очакваната продължителност на живота на пинчерите може да бъде подобрена или увеличена чрез множество начини, които поддържат вашите кучета здрави и щастливи.

На колко години е живял най-старият пинчер в света?

Трудно е да се каже кой е най-старият пинчер, защото много собственици твърдят, че техните пинчери са най-стари. Например през 2013 год. една американка на име Джесика твърди, че е имала миниатюрен пинчер на 22 години. От друга страна обаче има информация, че най-старият пинчер в света, който успя да влезе в Книгата на рекордите на Гинес, е починал на 21-годишна възраст.

Колко години живеят пинчерите: фактори, които влияят върху продължителността на живота

История на семейното здраве

Трябва да получите добра представа за продължителността на живота на вашия пинчер, като погледнете продължителността на живота на родителите му. Имайте предвид, че колкото по-здрави са родителите, толкова по-здрави ще бъдат техните кученца.

Поради наследствеността, кученцата имат голям шанс да развият разстройствата, които имат техните родители. Генетични заболявания като сърдечно-съдови заболявания при кучета могат да се предадат на техните кученца, което може да намали качеството на живот, както и продължителността на живота на кученцата.

За щастие, всички добри развъдчици поддържат пълен дневник на историята на всяка порода и имат доста добра представа за продължителността на живота на малките.

Размер на тяло

Размерът е един от най-очевидните фактори, които определят колко години ще живее кучето. Това явление е добре известно на много собственици и любители на кучета.

По-малките кучета обикновено живеят по-дълго от големите, защото растат и остаряват по-бавно. Смята се също, че по-малките кучета живеят по-дълго, защото техните вътрешни органи не трябва да работят толкова усилено, колкото по-големите кучета, за да функционират правилно. Големите кучета, които растат по-бързо, са склонни да развиват здравословни проблеми, свързани с възрастта, в по-ранна възраст.

Количеството упражнения

Пинчерът е много енергичен и пълен с настроение. Това е порода, която обича да спортува и да участва в различни дейности с членовете на семейството.

Ето защо трябва да осигурите редовни здравословни упражнения на вашия пинчер, които могат да помогнат за удължаване на живота му. Упражнението помага за поддържане на здравословно тегло, което намалява риска от получаване на някои здравословни проблеми като затлъстяване и диабет.

Здраве на зъбите

Зъбите на вашето куче са също толкова важни, колкото всеки друг орган в тялото и съответно въздействат върху това колко дълго ще живее вашия пинчер. Някои собственици на кучета го приемат несериозно, но това може да бъде фактор за увеличаване или намаляване на живота на вашия малък приятел.

Чумата и зъбният камък, събрани по зъбите от бактериите, могат да доведат до пародонтоза, която навлиза в кръвта и уврежда жизненоважните органи.

Колко години живеят пинчерите: Начини за подобряване на продължителността на живота на миниатюрните пинчери

Можете да подобрите или увеличите продължителността на живота на вашия пинчер, като приложите най-добрите практики и препоръки от ветеринари. Ето какво препоръчват те:

 • Дръжте пинчера си далеч от опасни неща или предмети;
 • Обучение на кучета;
 • Хранене със здравословна диета;
 • Редовни упражнения.

Често срещани битови предмети, които са токсични и опасни за вашия пинчер са:

 • Грозде и стафиди;
 • Продукти за борба с вредителите;
 • Антифриз;
 • Шоколад;
 • Перилен препарат;
 • Лекарства за хората;
 • Дъвки и бонбони.

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Басенджи | Грижи за здравето

Kучета за семейства с деца | ТОП 10 най-подходящи породи

Топ 10 малки породи кучета

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *