Влез в акаунта си

Австралийска овчарка – грижа за здравето

Австралийска овчарка – грижа за здравето

Австралийските овчарки са красиви, средно големи кучета, които носят енергия и любов във всеки дом. Те също са доста популярен избор и към днешна дата са посочени като 15-то най-популярно куче сред 200 често предпочитани породи по света.

Може би сте мислили да доведете някое от тези кучета у дома като нов член на вашето семейство, но сте имали притеснения относно здравословните проблеми на австралийската овчарка. Винаги е отлична идея да проучите дадена порода, преди да се гмурнете и да купите такава и изборът на една австралийска овчарка не прави изключение.

Трябва да сте сигурни, че темпераментът на избраната австралийска овчарка ще е подходящ за вас, вашето семейство и начина ви на живот, но също така е важно да разберете наследствените здравословни проблеми на австралийците.

Тук разглеждаме общите здравословни състояния на австралийската овчарка, възможните здравословни проблеми и как да се грижим правилно за една австралийска овчарка. Трябва да знаете, че австралийците са доста здрава порода като цяло!

Грижа за австралийската овчарка – упражнения

Трябва да планирате да отделяте 1 – 2 часа на ден, за да позволите на най-добрия си приятел, вашата австралийска овчарка, да изразходи енергията си и да е щастлива. Най-добре е да поиграете с кучето на любимите му игри, за да го стимулирате и интелектуално, освен физически, или пък да отидете на разходка, за да освободи то цялата си енергия.

Австралийската овчарка е идеалното куче за много активно семейство. Австралийска овчарка няма да е щастлива да стои цял ден затворена в апартамент.

Грижа за австралийската овчарка – качествена храна

Уверете се, че храните вашия домашен любимец с най-добрата храна, която можете да си позволите. Направете вашето проучване и разберете кой бранд предлага най-добрия продукт на пазара, или приготвяйте храната на вашата австралийска овчарка у дома лично.

Вие със сигурност не искате да им давате храна, която е пълна с ненужни и безполезни съставки. Ако можете да си позволите органични храни без зърнени култури, това е най-добрият ви залог.

Грижа за австралийската овчарка – редовни посещения при ветеринаря

Ако това е първото ви куче, трябва да започнете да правите проучване, за да сте сигурни, че ще намерите най-добрия ветеринарен лекар в града. Ако вече имате семеен ветеринар, вероятно разбирате колко е важно да водите редовно новия си четириног приятел, за да можете да поддържате доброто му здраве.

Грижа за австралийската овчарка – хигиена

Австралийските овчарки имат красива козина, която се нуждае от ежедневно четкане. Трябва да започнете да ги подстригвате докато са малки, за да свикнат с процеса.

Трябва да се уверите, че ги къпете и сресвате често. Те също така ще изискват редовно да миете зъбите им. Ще трябва периодично да подрязвате ноктите на вашето кученце или да го заведете в салона за подстригване, за да го направят професионалистите. Ако ноктите им станат твърде дълги, може да стане болезнено за тях да ходят.

Грижа за австралийската овчарка – здравословни проблеми

Както споменахме, това е една доста здрава порода, която рядко боледува от сериозни състояния. Въпреки това, австралийските овчарки могат да бъдат генетично предразположени към някои болести, които се срещат относително често при тяхната порода.

Нека да видим с какви здравословни проблеми може да се сблъскате като стопани на австралийска овчарка, за да знаете и как да ги предотвратите, или как да реагирате адекватно в случай, че кучето ви се разболее.

Катаракта

Катарактата обикновено не засяга кученцата, но може да стане по-проблематична при по-възрастните кучета. Ирисът започва да придобива мътен вид и може да доведе до частична загуба на зрение или слепота.

Това не е болезнено състояние, но се случва постепенно и дава възможност на кучето да се адаптира към загубата на зрение. Хирургията е опция.

При наследствената катаракта (която е най-често срещаният вид за австралийците), проблемът обикновено се появява и в двете очи, но не непременно по едно и също време.

Дефект „око на коли“

Това състояние е известно още като аномалия на очите на колитата, което често се наблюдава при коли и австралийски овчарки.

Това е мутация, която може да доведе до отлепване на ретината и евентуална слепота. Хирургията може да помогне за спиране на прогресирането на състоянието, но не може да възвърне загубеното зрение.

Колобомата е състояние, свързано с дефект на очите на коли, при което има дупка в лещата, ретината, хориоидеята, оптичния диск или ириса. Това състояние трябва да се наблюдава внимателно от вашия ветеринарен лекар.

Лакътна дисплазия

Лакътна дисплазия е малформация на лакътната става на кучето и причинява куцане и болка. Кучетата могат да имат проблеми с това състояние, когато са млади, но може да не показват никакви признаци, че страдат от него. Може да е по-забележимо след упражнения или когато кучето е почивало.

Може да се лекува с операция и могат да бъдат предписани лекарства за справяне с болката. Контролирането на теглото на кучето е решаващ аспект за намаляване на напрежението върху ставите.

Хемангиосарком

Хемангиосаркомът е вид рак на кръвните клетки, който може да расте като маса в черния дроб. Далака или сърцето, както и в други части на тялото.

За съжаление, симптомите не винаги се проявяват, докато не настъпи момент, в който животното колабира, но могат да бъдат диагностицирани с ултразвук, рентгеново изследване, биопсия и натрупване на необичайни телесни течности. Има лечение, но няма превенция.

Чувствителност към множество лекарства

Чувствителността към различни лекарства е доста често срещана сред австралийските овчарки. За съжаление, тази чувствителност към лекарства може да повлияе на вашия австралиец, ако се наложи операция и дори при ежедневен прием на лекарства.

Дори нещо толкова просто като лекарства против бълхи може потенциално да изложи на риск австралийска овчарка.

Състоянието прави невъзможно системата на кучето да изчисти лекарството, което е приело, което означава, че мозъците им са постоянно засегнати от него. Това може да доведе до тежки физически увреждания, увреждане на мозъка и смърт.

Диагнозата може да се постави чрез ДНК тест. Вашият ветеринарен лекар трябва да бъде информиран за това състояние. За да лекува всякакви здравословни проблеми с вида лекарства, към които вашето куче няма да има реакция. За съжаление, за някои лекарства няма заместител.


Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Басет – грижа за здравето

Топ 5 най-големи породи кучета

Топ 5 най-скъпи породи кучета

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *