Влез в акаунта си

Немска овчарка – грижа за здравето

Немска овчарка – грижа за здравето

Ако сте настроени да си вземете немска овчарка, едно от нещата, които трябва да помислите е дали ще можете да се грижите правилно за нея. Колко лесно е да се грижите за немска овчарка е добър въпрос, който да разучите и който ще ви помогне да сте сигурни, че кучето, което искате, няма да бъде изоставено в бъдеще.

За да си отговорите на този въпрос, в тази статия ви помагаме с информация за някои от спецификите в грижата за немската овчарка и с какви здравословни проблеми е възможно да се сблъска това прекрасно куче, така че да сте подготвени за евентуални критични моменти.

Ето накратко 10-те основни аспекта, които влизат в ефективната и добра грижа за немската овчарка:

 • Хранете се с питателна диета.
 • Обучение на вашето кученце вкъщи.
 • Социализация на вашата немска овчарка.
 • Достатъчно упражнения за това енергично и силно куче.
 • Ангажирайте своята немска овчарка с часове за игра.
 • Научете я на основно послушание.
 • Осигурете й качествено легло, за да предотвратите проблеми със ставите.
 • Предотвратете безпокойството от раздяла.
 • Грижете се за козината, зъбите, ушите и ноктите на вашата немска овчарка.
 • Не пропускайте ваксинации, лечение срещу бълхи и обезпаразитяване.

Тази статия ще ви послужи като окончателно ръководство за грижите за немската овчарка. Тук ще научите как точно да се грижите за вашия четириног приятел, независимо дали имате малко кученце или възрастно куче, осиновено от приют. Ще знаете какво да правите на всеки етап, тъй като ще разгледаме всяка важна стъпка по-подробно.

Грижа за немската овчарка – хранене

Немските овчарки се нуждаят от питателна диета, за да поддържат добро здраве и да живеят по-дълго. Едно възрастно куче трябва да се храни два пъти на ден, за да се предотврати подуване на стомаха и да се осигури правилно храносмилане, докато растящото кученце ще се нуждае от хранене 3-4 пъти на ден на редовни интервали.

Вашето куче ще се нуждае от 1740 до 2100 калории на ден в зависимост от теглото си. Въпреки това, тези хранителни изисквания могат да варират в зависимост от възрастта на кучето и нивата на физическа активност.

Ако осиновите възрастна немска овчарка, тя ще се нуждае само от 1540 калории при стандартно. Храната за възрастни немски овчарки има по-ниски калории и е по-щадяща за зъбите на кучето. Независимо от възрастта на вашето куче, трябва да избягвате да го храните на диета с остатъци от вашата маса. По-важното е, че остатъците са с различна хранителна стойност, което е лошо за здравето и развитието на вашето куче.

Голямо проучване в Обединеното кралство установи, че един от основните проблеми при немските овчарки, регистриран от ветеринари, е затлъстяване, заедно със ставни проблеми и артрит, които са резултат от неправилно хранене с остатъци.

Ако храните със суха храна, уверете се, че сте избрали храна за големи породи. Най-добре е да използвате специфични за породата продукти, произведени от надеждни марки.

Грижа за немската овчарка – достатъчно физическа активност

Младите немски овчарки са много енергични и ако не получат продуктивен отдушник за освобождаване на излишната си енергия, те могат да станат разрушителни. За да избегнете надраскани мебели и надъвкани килими, трябва да упражнявате вашето куче достатъчно за неговата възраст. Едно възрастно куче ще се нуждае от около 2 часа ежедневни упражнения.

Като груб ориентир, кученцето немска овчарка се нуждае от 5 минути упражнения (два пъти на ден) за всеки месец. И така, 8-седмично кученце може да тренира по 10 минути два пъти дневно, докато тримесечно може да тренира по 15 минути два пъти дневно. Следвайте това правило, докато кученцето порасне напълно.

Грижа за немската овчарка – грешки, които да избегнете

Често срещани грешки, които трябва да избягвате, когато упражнявате кучето, са:

 • Извеждане на куче на разходка навън, преди да е напълно ваксинирано – Кученцето не трябва да се извежда на разходка до 2 седмици след последните ваксинации, които обикновено се правят между 10-12 седмици.
 • Оставянето на немската овчарка да скача твърде рано – Упражняването на кученце от немска овчарка включва внимаване да не повредите растежните му пластини. Те могат безопасно да скачат, след като пораснат напълно на 18-месечна възраст.
 • Разхождане на кучето, докато се изтощи – Въпреки че трябва да оставите вашата немска овчарка да изразходва енергията си по време на ежедневните разходки, не забравяйте да включите и разстоянието, което е нужно, за да се върнете у дома, т.е. не я пренатоварвайте.
 • Ограничаване на упражненията само до разходки – Въпреки че разходката представлява по-голямата част от изискванията за упражнения на вашата немска овчарка, трябва да упражнявате и ставите, мускулите и ума на кучето.
 • Да не правите упражненията забавни – Ако се отнасяте към упражненията като към задължение, вашата немска овчарка няма да се забавлява. Тя може да усети настроението ви, така че трябва да направите упражненията приятни и за двама ви.

Умственото упражнение е по-лесно да се превърне в забавна рутина. От обучение на немската овчарка да изпълнява различни трикове до забавни игри за решаване, има много забавни начини да осигурите умствена стимулация на вашата немска овчарка. Когато кучето ви скучае, може да започне да ви безпокои, като демонстрира разрушително поведение, търсещо внимание.

Грижа за немската овчарка – превенция на ставни проблеми

Немските овчарки не са много придирчиви към съня си, както ще забележите веднага щом донесете кученцето си у дома. През първия месец то ще има настроение на работник в понеделник сутрин.

Когато порасне, режимът му на сън ще се промени, но то все още ще може да спи навсякъде, където поставите кучешкото му легло. Когато се грижите за вашата немска овчарка, трябва да имате предвид качеството на леглото. Немските овчарки растат големи и са податливи на артрит, дисплазия на тазобедрената става и други ставни заболявания.

За съжаление, те могат да получат болки в ставите от стандартно или некачествено кучешко легло. Така че, ако искате дълголетие за най-добрия си приятел, най-добре е да вземете ортопедично кучешко легло, за да предотвратите тези проблеми на първо място.

Грижа за немската овчарка – хигиена

Козината на немската овчарка е предимно гъста с два слоя. Гъстото окосмяване предпазва кучето от елементи на околната среда като UV лъчи и дъжд, докато подкосъмът предпазва кожата и поддържа топло през зимата и прохлада през лятото.

Немските овчарки не са хипоалергенни и са силно линееща порода. Това означава, че ще трябва да се грижите много добре за козината.

За да се грижите за козината на вашата немска овчарка, ще трябва да разресвате козината поне два пъти седмично и да улесните премахването на мъртвите косми. Четкането ще трябва да се увеличи в сезоните на тежко линеене през есента и пролетта, когато „издухва“ подкосъма си. Вземете подходящ инструмент за подстригване, който да ви помогне да премахнете падащата козина.

Също така ще трябва периодично да почиствате ушите на вашата немска овчарка, да миете зъбите й, да подрязвате ноктите й и да я къпете 2-3 пъти годишно.


Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Топ 5 най-големи породи кучета

Топ 5 най-скъпи породи кучета

Хотели за домашни любимци за пътуващи стопани

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *