Влез в акаунта си

Пудел – грижа за здравето

Пудел – грижа за здравето

Пуделите са страхотни домашни любимци за всякакви семейства, имайки предвид техния забавен, активен характер и висок интелект. Те са добри ловци, следотърсачи, изпълнители на заръки и пазачи, които обичат да учат и да усвояват нови умения. Те нямат нужда да бъдат обожавани, но се наслаждават на времето със своите собственици.

Пуделите са лесни за отглеждане, но се нуждаят от грижи за възможни медицински проблеми, подстригване, упражнения и хранителен режим, специфични за техния размер и порода. Грижата за цялостното здраве на вашия пудел означава, че получавате повече качествено време с вашия спътник. Как да поддържате вашия пудел здрав може да бъде лесна задача с малко грижи. Прочетете, за да разберете как.

Пудел – грижа за здравето

Пуделите са активни спътници и се нуждаят от подходяща медицинска помощ с напредване на възрастта. Те трябва да бъдат стерилизирани или кастрирани като кученца за здраве и контрол на популацията и също така изискват всички актуални ваксинации. Ваксините срещу бяс, чума, парвовирус и аденовирус са от решаващо значение за грижата за вашето куче, заедно с възможността за получаване на ваксини за грип и лаймска болест.

Наред с ваксините, продуктите за защита на вашето куче от бълхи, кърлежи, дирофилариоза и вътрешни глисти също са важни. Собственикът на пудел също трябва да е наясно с потенциални здравословни проблеми, които могат да застрашат здравето на пудела, независимо дали е пудел играчка, миниатюрен или стандартен размер. Те са предразположени към здравословни проблеми като:

 • Дисплазия на тазобедрената става (и други ставни проблеми)
 • Епилепсия
 • Болест на Адисон
 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Хипогликемия
 • Подуване
 • Маслен аденит
 • Нарушения на кръвосъсирването
 • Заболяване на зъбите
 • Косопад
 • Пателарна луксация
 • Болест на Legg-Calve-Perthes
 • Гърчове
 • Болест на фон Вилебранд
 • Проблеми с трахеята

Здравословните проблеми могат да варират в зависимост от размера на пудела. Някои се отнасят и за трите размера, докато други са по-специфични. Важно е да знаете за какви симптоми да следите и след това да можете да изберете добри начини за поддържане на здравето им. Вашият пудел ще има свои собствени нужди въз основа на вашия начин на живот и личност.

Важно е да се консултирате с ветеринарния лекар на кучето относно здравните грижи, за да можете да направите най-добрия избор и да поддържате здравословен живот за вашето куче през цялото време, през което е с вас.

Пудел – хигиена и грижа за кожата и козината

Пуделите от всякакъв размер имат къдрава козина, която е гъста и обикновено се поддържа спретнато подстригана, за да не се сплъстява. За да поддържат къдравата си козина спретната, те се нуждаят от четкане всеки ден и цялостно подстригване приблизително на всеки шест до осем седмици. Ако решите сами да се заемете с подстригването, ще са ви нужни:

 • Сликер четка
 • Машинка за подстригване
 • Ножици
 • Нокторезачка

Пуделите не се нуждаят от подстригване само заради външния вид. Козината им може да стане сплъстена, ако не се полагат грижи. Това не само създава проблеми с изчеткването им, но също така е нездравословно за кожата им.

Спластената козина улавя мръсотията и естествените кожни секрети и може също да доведе до дразнене на кожата на вашия пудел. Заедно с последователното подстригване, ноктите им трябва да се подрязват, за да поддържат краката им в добра форма и ходенето да е комфортно за тях.

Колкото и активни да могат да бъдат пуделите е малко вероятно сами да поддържат ноктите си с подходяща дължина без подрязване. Освен грижа за козината, кожата и ноктите, вашият пудел се нуждае и от грижи за зъбите. Това означава, че те изискват нещо повече от висококачествени гранули със свойства за почистване на зъбите.

Зъбите на вашето куче трябва да се мият веднъж на ден със специална четка и паста за зъби. Това е много важно за пуделите играчки и миниатюрните размери, тъй като по-малките пудели са по-податливи на проблеми със зъбите. Суровите кожи и дъвчащите лакомства също поддържат здравето на зъбите.

Пудел – грижа за здравето на зъбите

Значението на грижата за зъбната хигиена на вашия пудел чрез ежедневно миене на зъбите не може да бъде подчертано достатъчно.

Пуделите могат да бъдат предразположени към проблеми със зъбното здраве като:

 • Загуба на зъби
 • Пародонтоза
 • Резорбция на зъб на пудел – аномалия в структурата на корена на зъба, водеща обикновено до екстракция.

Грижата за зъбната хигиена на вашия пудел е чудесен начин да поддържате зъбите му бели и здрави. Най-добрите практики, използвани за грижа за зъбната хигиена и здраве на вашето куче, включват:

 • Хранене на пудели със суха кучешка храна вместо мокра
 • Даване на лакомства за пудел, които са предназначени за грижа за устната кухина или хигиена на зъбите. Например, някои стопани на пудели успешно използват моркови, ябълки и пръчици целина като здравословни алтернативи на търговските продукти за лакомства за пудели.
 • Завеждането на вашия пудел на ветеринар за техния планиран преглед е важно, защото му позволява да получи необходимото лечение, като антибиотици, ако се случи да развие зъбобол.
 • Поддържането на зъбите и венците на вашето куче в добро състояние ще му помогне да избегне всякакви потенциални здравословни проблеми в бъдеще. Не забравяйте редовно да проверявате зъбите и венците му за признаци на заболяване.

Пудел – упражнения и активност

Пуделите са енергични кучета, независимо от размера им. Всички те се наслаждават на многократни разходки и раздвижвания дневно. Техните дейности могат да включват плуване, разходки, бягане или просто забавно време навън. Пуделите се нуждаят от това време, за да изгорят енергията си, в противен случай могат да се държат лошо и да изпаднат в беда.

Те обичат да се разхождат из гората или да общуват с групи хора, други кучета и играчки. Те са толкова щастливи да общуват, колкото и да спортуват. Редовната дейност на открито е добра за цялостното им здраве, но по-специално помага на вътрешните им системи като сърдечно-съдовата и храносмилателната. Пуделите трябва да бъдат социализирани със стимулираща дейност, за да поддържат и психическото си здраве силно.

Важно е те да не са стресирани и да са спокойни с други хора и животни. Безпокойството на вашия домашен любимец пудел означава, че те се нуждаят от умствена стимулация. Би било разумно да ги заведете при професионален треньор, за да могат да се научат да се отпускат и да се наслаждават на хората около тях, вместо да се стресират. Грижата за здравето на пуделите трябва да включва както физическите, така и психическите аспекти на живота им.

Пудел – правилно хранене

Пуделите се нуждаят от цялостен подход, за да бъдат поддържани здрави, включително качествена храна. Доброто хранене предпазва от потенциални здравословни усложнения. Всички пудели се нуждаят от качествен протеин и калций с посоченото съдържание на месо, следвано от животински мазнини. Не трябва да има изкуствени съставки и по възможност храната им да е без зърно.

Наред с доброто хранене, пуделите се нуждаят от прясна вода. Въпреки това, трябва да се отбележи, че водата по време на хранене може да причини подуване на стандартните пудели, така че трябва да се предлага умерено, докато не се нахранят.


Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Груминг. Най-добрият подарък за домашния любимец

Чау-чау | Грижи за здравето

Померан – Немски шпиц – джудже | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *