Влез в акаунта си

Испанско водно куче – грижа за здравето

Испанско водно куче – грижа за здравето

Испанското водно куче е среден на височина вид овчарско куче с произход от Испания, както и името му подсказва, което има слабо капеща, средно дълга къдрава козина, която често образува т. нап. „въжета“, когато порасне доста дълга.

Въпреки че не е чак толкова често срещана в България, тази порода има много качества, които я правят превъзходен компаньон и приятел, така че, ако сте в търсене на домашен любимец, препоръчваме ви да обмислите варианта испанско водно куче. Обикновено е много привързан, игрив и лоялен към семейството си и отлично се справя с обучението.

Плюс това, всяко испанско водно куче е отличен избор за хора с активен начин на живот, които обичат да прекарват много време на открито.

Въпреки това, едно испандко водно куче може да не е идеален вариант за някои собственици на кучета за първи път, тъй като се нуждае от много умствена стимулация и упражнения, които новаците в отглеждане на кучета може и да не знаят как да предоставят. Испанското водно куче има силен стаден инстинкт и е изключителен защитник на семейството.

Ако това е порода, която обмисляте, или на която вече се радвате у дома, искате да се уверите, че полагате всички необходими грижи, за да може вашият къдрокосмест приятел да се чувства щастлив и в перфектно здраве. Ето някои особености на испанско водно куче, които да имате предвид.

Испанско водно куче – упражнения

Испанските водни кучета имат много физическа и умствена енергия за изгаряне. Те трябва да правят поне един до два часа упражнения на ден чрез дълги разходки, бягане, походи из природата, плуване, енергични игри на донасяне и други.

Те могат да бъдат отлични другари за хора, които искат куче за джогинг. И в идеалния случай трябва да им бъде позволена малко свобода –  да бягат и да играят в сигурна зона и без каишка. Те също са отлични в кучешките спортове, включително аджилити и гмуркане, което може да ги предизвика физически и психически.

Испанско водно куче – хигиена

Слаболинеещата козина на испанското водно куче не изисква много поддръжка, но грижите за нея са малко нетипични. Традиционно козината никога не се сресва, суши със сешоар или подстригва. Вместо това се стриже до кожата, кагато е необходимо, точно като при овца. Някои собственици я оставят да порасне до умерена дължина, преди да я подстрижат, докато други позволяват на къдравата козина да расте по-дълго и да образува естествените си „въжета“. В зависимост от вашите предпочитания, често може да минат няколко месеца, преди козината да има нужда от подстригване отново.

Поддръжката на „въжетата“ от козина изисква известна работа, тъй като те трябва да бъдат разделени, за да се предотврати сплъстяване. Освен това къпането на куче с козина на въжета е различно от къпането на обикновено куче.

Трябва да използвате мек шампоан (без балсам) и внимателно да изстискате шампоана в козината, вместо да търкате. За да изплакнете, трябва отново да изстискате леко козината, докато водата тече през нея. За да изсъхне, попийте козината с кърпа (без търкане) и след това просто я оставете да изсъхне на въздух.

Освен това проверявайте ноктите на кучето си приблизително на всеки четири до шест седмици, за да видите дали се нуждаят от подрязване. И се стремете да си миете зъбите всеки ден. Освен това преглеждайте ушите му поне веднъж седмично за натрупване на кал и всякакви аномалии. Уверете се, че сте подсушили добре ушите, след като вашето куче е плувало.

Испанско водно куче – често срещани здравословни проблеми

Като цяло испанските водни кучета са издръжливи и здрави. Но те са склонни към някои наследствени здравословни проблеми, включително:

  • Тазобедрена дисплазия
  • Алергии
  • Глаукома
  • Прогресивна атрофия на ретината
  • Хипотиреоидизъм

Винаги се съветвайте с вашия ветеринар, ако нещо в поведението на вашето испанско водно куче ви притеснява, или ако имате съмнения, че изпитва болка или дискомфорт.

Испанско водно куче – хранене

Винаги имайте на разположение прясна вода за вашето куче. И го хранете с качествена, хранително балансирана кучешка диета. Обичайно е да давате две умерени хранения на ден, вместо да оставяте храна цял ден, за да сте сигурни, че вашето куче получава правилно хранене. Но не забравяйте да обсъдите вида на диетата и количеството с вашия ветеринарен лекар.

Някои испански водни кучета са склонни към хранителни алергии, така че вашият ветеринарен лекар може да препоръча специална диета. Плюс това, много активните испански водни кучета може да се нуждаят от режим на хранене, който съдържа повече калории и мазнини. Винаги следете лакомствата и друга допълнителна храна, за да предотвратите преяждането на вашето куче и напълняването му.

Испанско водно куче – обучение

Испанските водни кучета са много интелигентни и имат отлични умения за решаване на проблеми. Те реагират добре на положителни методи на обучение, като например обучение с щракване, което включва много вкусни лакомства и похвали. Грубите корекции могат да ги накарат да не ви обръщат внимание и да не се научат.

Започнете да ги обучавате възможно най-млади, за да попречите на тези умни кучета да научат, че могат да се измъкнат от бели и да развият лоши навици. Освен това започнете социализацията, когато кучето ви е още кученце, като го срещате с различни хора, други кучета и различни места. Положителните преживявания могат много да помогнат за потушаване на защитния инстинкт на това куче и да го научат да се чувства удобно и уверено в различни ситуации.


Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Далматинец | Грижи за здравето

Боксер | Грижи за здравето

Чихуахуа | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *