Влез в акаунта си

Акита ину – грижа за здравето

Акита ину – грижа за здравето

Вероятно сте избрали да вземете акита ину, понякога известни и като тихите ловци, защото сте очаквали от нея да има определени черти, които биха паснали на вашия начин на живот (или сте гледали онзи сърцераздирателен и прекрасен филм за Хачико), като например:

 • Любяща и лоялна към стопаните си
 • Тиха – не лае много
 • Послушна и всеотдайна
 • Защитник – отлично куче пазач
 • Приспособима към голямо разнообразие от условия на живот
 • Голяма, силна и атлетична

Въпреки това може да сте забелязали и тези характеристики у акита ину:

 • Трябва да бъде правилно социализирана като кученце, за да избегнете агресия като възрастно куче
 • Може да бъде ината и трудна за обучение
 • Агресивна към други животни
 • Козината пада силно и трябва да се четка редовно
 • Не се справя добре в жегата
 • Малко е „устата“ – обича да носи неща с уста и да дъвче

Тя е защитаващо и лоялно куче, което се нуждае от силен лидер, ежедневни упражнения и се наслаждава на времето, прекарано със семейството си. Без значение по каква причина сте се спрели на тази прекрасна порода, акита ину се нуждае от правилни грижи, за да е здрава и щастлива.

Знаем, че обичате вашата акита ину с цялото си сърце. Затова и искате да осигурите максимално доброто и здраве и нейното пълно щастие и благополучие. Ето защо е важно да сте запознати с някои особености на породата, както и към какви генетични заболявания може а е предразположена. Точтно това ще обсъдим в днешната статия.

Акита ину – подуване

Едно от основните генетични състояния, към които вашата акита ину може да бъде предразположена е подуването на корема. Волвулус на стомашна дилатация, което е състояние, известно основно като просто подуване, обикновено се появява при кучета с дълбоки, тесни гърди, в това число и прекрасната акита. Когато кучето се подуе, стомахът се усуква и се изпълва с газове. Усукването прекъсва кръвоснабдяването на стомаха и понякога на далака.

Оставено без лечение, това заболяване е изключително опасно и дори фатално, като понякога може да доведе до смърт само за половин час. Как да разпознаете симптомите на това заболяване? Вашето куче може да повръща или да прави безрезултатни опити да дефекира, да се държи неспокойно, да има видимо подут корем или да лежи в молитвена поза (предните крака надолу, задните крайници нагоре). Опция е превантивната хирургия, при която стомахът се ашива на място, така че е малко вероятно да се усуче. Ако забележите симптоми, незабавно заведете вашия домашен любимец при ветеринар.

Акита ину – проблеми с щетовидната жлеза

Акита ину са склонни към развиването на често срещано състояние, наречено хипотиреоидизъм, при което тялото на кучето не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Признаците могат да включват суха кожа и козина, прекомерно капане на козината, податливост към други кожни заболявания, наддаване на тегло без да консумират повече от нормалното количество храна, страх, агресия и други промени в поведението. Ако вашата акита страда от това заболяване, необходимо е всяка година да правите кръвен тест. Лечението обикновено се състои в прием на лекарство, което съдържа заместващ хормон.

Акита ину – кожни проблеми

Акита ину са склонни към различни кожни проблеми, включително мастен аденит. Може да забележите, че вашето куче има суха кожа на люспи с плешиви петна поради капане на козината по горната част на главата, задната част на врата и по гърба. Това състояние обикновено се развива, когато вашето куче е на възраст между една и пет години. Лечението обикновено е дългосрочно и често се използва комбинация от подходи, за да се определи кой е най-ефективен при вашето куче. Отговорът на лечението е силно променлив, но почти винаги ще трябва да давате добавки с мастни киселини и да използвате специални шампоани за премахване на мъртвата кожа и козина. Колкото по-рано се прегледа кожата, толкова по-добри са резултатите.

Акита ину – увеодерматологичен синдром

Това е сложно заболяване, което се среща с по-висока честота при акита. „Увео“ се отнася за вътрешността на окото, а „дерм“ се отнася за кожата. Това е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува клетките, които произвеждат пигмент в кожата и вътре в очите. Може да причини болка или слепота в окото и може да промени пигментираните области на носа, устните и кожата от тъмни към светли. Слънчевата светлина също може да влоши състоянието.

Акита ину – как да се грижим добре за тях

Включете нейните рутинни грижи в графика си, за да помогнете на вашия тих ловец да живее по-дълго, да бъде по-здрав и по-щастлив през целия си живот. Огромно е значението на правилната диета и рутинните упражнения.

 • Наглеждайте вашия домашен любимец, както бихте направили с малко дете. Дръжте вратите затворени след себе си и блокирайте достъп до някои от стаите, ако е необходимо. Това ще предпази акита от неприятности и ще я държи далеч от предмети, които не трябва да поставя в устата си.
 • Сресвайте козината й поне веднъж седмично.
 • Акита често имат сериозни проблеми със зъбите си, така че ще трябва да ги миете поне три пъти седмично
 • Почиствайте ушите й всяка седмица, дори на малките кученца.
 • Акита е голямо куче с много енергия, така че поддържайте ума и тялото й активни, или ще се отегчи бързо и тогава може да се превърне в машина за унищожение на мебели, обувки и каквото се изпречи пред погледа й.
 • Поддържайте диетата на вашето куче последователна и не й давайте храна от вашата вечеря
 • Хранете с висококачествена храна, подходяща за нейната възраст.
 • Упражнявайте кучето си редовно, но не прекалявайте в началото.

Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Хъски | Грижи за здравето

Корги Пембрук | Грижи за здравето

Френски булдог | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *