Влез в акаунта си

Австралийска овчарка – грижа за здравето

Австралийска овчарка – грижа за здравето

Както всички хора, кучетата също са различни, особено що се отнася до нивата на енергия. Някои са доволни да подремват през по-голямата част от деня (гледаме към вас, мопсчета). Други изискват доста физическа активност и упражнения, за да бъдат щастливи, като лабрадорите. Но когато говорим за енергични, пълни с ентусиазъм и живот кучета, то никой не може да надбяга, надиграе и надскочи австралийската овчарка.

Точно когато мислите, че сте изгорили енергийните запаси на австралийската овчарка за поне седмица напред, тя изведнъж ви изненадва с дори повече газ в резервоара. Без значение колко дълги преходи, тичания, разходки до парка за кучета и игри измислите, австралийската овчарка винаги ще бъде готова за повече и повече. 

Австралийска овчарка

Активни, социални и плашещо умни, тези вечни двигатели са верни спътници с излишна енергия, което ги прави чудесни както за семейства, така и за необвързани. Традиционно отглеждани като пастири и пазачи, тези рошави чаровници са работна порода с голямо чувство за отговорност и дисциплина, когато се наложи, която изисква работа, работа и пак работа, за да се чувства наистина добре. Ето всичко, което трябва да знаете за тези красиви кучета, за да им помогнете да живеят добре и да са здрави.

Австралийска овчарка – базови факти

Природата на австралийските овчарки като работни кучета е очевидна по тяхната физика. Австралийските овчарки са средно големи, с дълбоки гърди и малко по-дълги, отколкото са високи, със сравнително прави предни крака – комбинация, която им помага да поддържат както пъргавина, така и издръжливост. В зависимост от пола, техният размер варира, но като цяло са среден размер кучета. Козината им е със средна дължина, донякъде груба и устойчива на атмосферни влияния, което им помага да работят при всякакви метеорологични условия. Окраската на австралийската овчарка има няколко разновидности, включително синьо мерл, червено мерл, черно и червено, всички от които обикновено имат бежави и бели петна.

Австралийска овчарка

Австралийските красавци също имат ярки, бдителни очи, които издават високото им ниво на интелигентност (интензивният поглед се използва от работните кучета, за да общуват с копитните стада, които пази). Въпреки че най-често имат кафяви очи, не е необичайно особено за видовете мерле да имат сини или дори хетерохроматични (едно синьо и едно кафяво) очи. Сред другите им характеристики като порода са бдителността и триъгълните уши. 

Австралийска овчарка и правилна грижа

Трудно може да се опише от колко стимулация се нуждаят австралийските овчарки, за да бъдат щастливи. Тези кучета са били развъждани да работят дълги дни в тежки условия, вършейки работа, която е едновременно физически натоварваща и изискваща значителна умствена стратегия. Ако не ги научите как да насочват умствената и физическата си енергия, те ще разчитат на инстинкт, което често може да доведе до досадни и дори направо разрушителни тенденции и държание. Много хора, които е сдобиват с тази порода, подценяват нуждите им, така че е важно да знаете, преди да си вземете такова кученце, че те са умни, сладки и взискателни.

Австралийска овчарка

Ето защо е толкова важно да дадете на тази порода работа, дори ако ще бъдат семеен домашен любимец.

Австралийска овчарка – достатъчно стимулация за добро здраве

Разбира се, австралийските овчарки се нуждаят от много упражнения и активност, не по-малко от час на ден и за предпочитане повече от два часа. Това важи както за стандартните, така и за мини разновидността на породата.

Отвъд физическото обаче, тези кучета трябва да тренират мозъка си. Дори и да бягат с часове, те все още могат да проявят разрушително или неадаптивно поведение (копаене, дъвчене, лай и т.н.). Всъщност всички кучета се нуждаят от умствена стимулация –  тя ги изморява също толкова или дори повече от физическата стимулация, а както знаем, умореното куче е щастливо куче.

Австралийска овчарка

Независимо дали играете на донасяне или криеница, изградите писта с препятствия в задния си двор или постоянно практикувате умения за послушание, ще видите как оживеният дух на тази порода наистина оживява, когато започнат да използват своите остри умове и стадни инстинкти.

Няколко начина, по които можете да стимулирате кучето ментално:

  • Пъзел играчки за кучета, постелки за близане и топки за раздаване на лакомства
  • Кучешки спортове, като аджилити, работа с аромати и гмуркане
  • Трасета с препятствия в задния двор
  • Пешеходен туризъм и туризъм, който комбинира физическа активност с умствена стимулация

Австралийска овчарка и рискове за здравето

Докато австралийските овчарки като цяло са здрави животни, има няколко проблема, свързани със здравето, които собствениците на тази порода трябва да знаят, когато става въпрос за грижа за това динамо, така че да осигурят добра превенция или да реагират достатъчно бързо и адекватно при проблем.

Алергии

Един от най-честите здравословни проблеми, пред които са изправени австралийските овчарки, са алергиите, особено кожните алергии. Най-честите симптоми на алергии включват прекомерно чесане и/или облизване на лапите, горещи петна по кожата, инфекции на лапите и ушите и косопад. Тези алергии могат да бъдат причинени от фактори на околната среда (като цветен прашец или бълхи) и храна, така че ако вашият приятел изпита някои от тези симптоми, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да определите следващите стъпки за лечение.

Безпокойство

Както при много интелигентни породи, австралийците са склонни да страдат от по-високи нива на тревожност, ако не изразходват умствената и физическата си енергия. Тези кучета не обичат да бъдат отделени от членовете на семейството си, така че е важно да научите вашият любимец как да бъдат сами от ранна възраст, за да му попречите да стане разрушителен. 

Австралийска овчарка

Глухота

Една особеност на породата – те имат по-висока от средната честота на глухота, най-често поради липса на пигмент във вътрешното ухо.

Тазобедрена и лакътна дисплазия

Докато отличителен белег на австралийската овчарка е тяхното добре балансирано телесно състояние, те могат, както много работни кучета, те могат да страдат от тазобедрена и лакътна дисплазия, което може да доведе до дегенеративно ставно заболяване.

Австралийска овчарка

Докато тазобедрената дисплазия е генетична деформация на ставите, която се появява, докато кучето все още расте, тя може да се влоши от допълнително тегло, така че е важно да поддържате вашето куче с идеално тегло чрез правилна диета и редовни упражнения. Симптомите включват слабост и болка в задните крака и затруднено изправяне от седнало или легнало положение.

Хипотиреоидизъм

Както при хората, хипотиреоидизмът е неправилно функциониране на щитовидната жлеза, което води до значително забавяне на метаболитната система. Признаците включват проблеми с кожата и козината и промени в поведението, като летаргия, бездействие и забавена умствена дейност, всички изключително необичайни черти за типична австралийска овчарка.

Австралийска овчарка

Ако вашият домашен любимец проявява някой от тези признаци, незабавно се консултирайте с вашия ветеринарен лекар. Въпреки че не се лекува, хипотиреоидизмът се третира и поддържа с лекарства. 


Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Топ 5 най-популярни кучета компаньони

Топ 5 хипоалергенни кучета

Kучета за семейства с деца | ТОП 10 най-подходящи породи

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *