Влез в акаунта си

Топ 5 хипоалергенни кучета

Топ 5 хипоалергенни кучета

Любителите на кучета, които страдат от някакъв вид алергия към животни, все още могат да се радват на ролята на стопанин на домашен любимец. Трикът е да избирате от порода хипоалергенни кучета, които не отделят толкова много косми и пърхот.

Какво означава хипоалергенни кучета?

Вярвате или не, това понятие рядко се свързва само с козината на домашните любимци. Истинският източник често е протеин, който се съдържа в слюнката и урината на кучетата и котките. Този протеин се придържа към мъртвите, изсъхнали люспи от кожата на домашния ви любимец, наречени пърхот.

Хипоалергенни кучета

Какво прави кучето по-малко алергично?

Хипоалергенните кучета обикновено имат козина с ниска или неопадаща козина, която произвежда по-малко пърхот. Тъй като тези кучета не линяват или изхвърлят много по-малко козина, причиняващият алергия пърхот, който полепва по козината им, не се освобождава във въздуха или на пода толкова, колкото при често линеещо куче. Прочете статията до край, за да разберете кои са топ 5 хипоалергенни породи кучета, които са много подходящи за съжителство с хора, които страдат от различни видове алергии.

Американски гол териер | Топ 5 хипоалергенни кучета

Тези умни, любознателни и игриви кучета защитават хората си и са страхотни кучета-пазачи. Американският гол териер има две разновидности- без окосмяване и късокосмести. И за двата вида нуждите от подстригване са минимални или дори никакви. Те почти не линеят, така че всичко, от което се нуждаят, е бърза сесия с четка с меки косми веднъж седмично и от време на време къпане.

Хипоалергенни кучета

Басенджи

Тази компактна порода има къса, блестяща, слабо линееща козина, която обикновено изисква не повече от бърза обработка с мека четка или гумена ръкавица за почистване веднъж седмично. Ветеринарните лекари често споделят, че басенджи са една от най-интелигентните породи.

Обърнете внимание обаче дали ще можете да посрещнете високите им нужди от упражнения и предизвикателствата, които идват с обучението на тези кучета. Повече за отглеждането и грижата за здравето на басенджи може да откриете тук.

Ако породата предизвиква интерес за Вас, ТУК може да открието подробна информация за произхода и характеристиките на тези опашатковци!

Шнауцер | Топ 5 хипоалергенни кучета

Ако проявявате интерес към т.нар. брадато куче, можете да избирате между три вида шнауцери: миниатюрни, стандартни и гигантски – и всички те са хипоалергенни. Шнауцерите имат двойна козина: долната е мека и гъста, а горната- жилава.

Ежедневното разресване с гумена или мека четка предотвратява образуването на заплитания на козината около брадата и краката им. Интересен факт за тази порода е, че космената покривка на тялото трябва да се „съблича“ (свободните, мъртви косми се изскубват) поне два пъти годишно. Това помага за намаляване на потенциала за алергии. Тези кучета са общителни, умни, будни и ще бъдат страхотни приятели за вашите деца.

Хипоалергенни кучета

Малтиец

Малтийската болонка също попада сред 5-те хипоалергенни породи кучета. Експертите препоръчват ежедневно четкане на тези хипоалергенни кучета, както и честото им почистване, за да се предотврати образуването на заплитания в дългите им бели палта. Малтиецът е много адаптивна порода и е изненадващо безстрашен и смел и не се страхува да предизвика по-големи породи.

Тези кучета се отличават като отлични атлети, така че можете да се забавлявате много с тях. Въпреки че понякога са упорити и своеволни, те реагират добре на обучение, базирано на награди.

Хипоалергенни кучета

Ако породата предизвиква интерес за Вас, ТУК може да открието подробна информация за произхода и характеристиките на тези опашатковци!

Пудел | Топ 5 хипоалергенни кучета

Пуделите често се смятат за златен стандарт, когато става въпрос за хипоалергенни кучета. От гледна точка на техния размер, можете да избирате между стандартни, миниатюрни и играчки. Всички те имат космено покритие, което не линее и това ги прави идеални за хора с алергии.

Пуделите са прекрасни домашни любимци: те са нетърпеливи, атлетични, изключително интелигентни и забележително гъвкави. Тази порода кучета лесно се поддава на обучение, което може да улесни живота ви в други отношения.

Хипоалергенни кучета

Ако породата предизвиква интерес за Вас, ТУК може да открието подробна информация за произхода и характеристиките на тези опашатковци!

4 съвета, с които да улесните живота си, ако страдате от алергия

Ако страдате от алергии освен съжителството с хипоалергенна порода куче, можете да вземете допълнителни предпазни мерки, за да намалите потенциалните проблеми. Ето как да действате:

  1. Има шампоани, които помагат за намаляване на пърхота, засъхналата слюнка, което намалява алергенността. С течение на времето хората са склонни да се приспособяват към пърхота на собствения си домашен любимец (но не непременно към пърхота на други кучета).
  2. Почиствайте с прахосмукачвка веднъж или два пъти седмично.
  3. Дръжте домашните любимци извън спалнята.
  4. Покрийте вентилационните отвори с плътен материал, като тензух.

Подробна и интересна информация за много и различни кучешки породи ще откриете ТУК!

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.скандинавски мъх картина

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

 Йоркширски териер | Грижи за здравето

 Западнохайландски бял териер | Грижи за здравето

 Бултериер | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *