Влез в акаунта си

Английски булдог – грижа за здравето 

Английски булдог – грижа за здравето 

Английски булдог – интелигентен и надежден спътник, който създава близки и трайни връзки с хората. С ранна социализация и последователно лидерство, английският булдог е приятелски настроен и весел член на всяко семейство.

Съвременният булдог с тежко, дебело тяло, нисък ръст и масивна глава, произхожда от Англия след 1835 г. Старият английски булдог е кръстосан с мопса, за да се създаде по-послушен и привързан семеен домашен любимец.

Английски булдог

Английският булдог запазва своята безстрашна природа на лоялен пазител на семейството, но агресивните и свирепи тенденции в характера му са премахнати. Булдозите служат като популярни талисмани, представляващи сила в лицето на бедствията за Корпуса на морската пехота на САЩ и повече от 30 американски университета.

Английските булдози, освен това, са известни със своята нежна природа, привързаност към децата и весели щуротии. Булдогът е като цяло здрава порода със средна продължителност на живота 10-12 години.

Може да се очаква английският булдог да проявява следните черти:

 • Привързан, непринуден и обичлив
 • Тих и не много лаещ
 • Добър с деца и други домашни любимци
 • Отлично куче пазач, смело и надеждно
 • Приспособим към голямо разнообразие от условия на живот
 • Приятелски характер
Английски булдог

Ето и няколко малко по-неприятни аспекта на живота с английски булдог:

 • Може да има доста газове и да се лигави много
 • Издава много пръхтящи, подсмърчащи звуци и хрипове и често хърка шумно
 • Лесно може да напълнее прекомерно, ако не се упражнява редовно
 • Може да бъде буен, особено като кученце
 • Чувствителен, узрява и помъдрява бавно
 • Може да бъде твърде привързан към играчки и храна, склонен да показва доминиране

Английски булдог – здраве

Знаем, че вие държите на и обичате вашия английски булдог, затова за вас е важно да се погрижите възможно най-добре за здравето му, за да може той да радва семейството дълги години с веселата си компания. Булдозите, както всички породи кучета, са генетично предразположени към някои видове болести и болестни състояния.

До голяма степен това се дължи на специфичната им физика. Има много възможности да осигурите добра превенция от болести за вашия домашен любимец, както и да реагирате бързо и адекватно в случай, че той се разболее или страда от някакъв проблем.

Английски булдог

Английски булдог – проблеми с костите и ставите

Редица различни мускулно-скелетни проблеми са докладвани при английските булдози. Въпреки че може да изглежда непосилно, всяко състояние може да бъде диагностицирано и лекувано, за да се предотвратят подлежащи на облекчение болка и страдание.

С усърдно наблюдение у дома и знания за болестите, които могат да засегнат костите, ставите или мускулите на вашия приятел, ще можете да се грижите много по-добре за него през целия му живот.

Както бедрата, така и лактите са изложени на риск от дисплазия, наследствено заболяване, което кара ставите да се развиват неправилно и води до артрит. Сковаността в лактите или бедрата на вашия булдог може да се превърне в проблем за него, особено когато порасне. Може да забележите, че започва да куца или има затруднения при ставането от легнало положение.

Английски булдог

Артритът е лечим – колкото по-рано, толкова по-добре, за да се сведе до минимум дискомфортът и болката. Правят се рентгенови снимки на костите на вашето куче, за да идентифицират проблемите възможно най-рано.

Хирургията понякога е добър вариант в тежки и животоограничаващи случаи. Имайте предвид, че кучетата с наднормено тегло могат да развият артрит години по-рано от тези с нормално тегло, причинявайки ненужна болка и страдание!

Английски булдог-проблеми с хрущялът

При някои кученца булдог може да се случи така, че хрущялът в ставите им може да не се прикрепи към костта правилно. Този проблем е известен като osteochondritis dissecans или OCD. Ако това се случи, може да се наложи операция за отстраняване на проблема.

Най-добре е да се уверите, че кученцето наддава на тегло плавно и постепенно и го храните с количеството храна, както е препоръчано от ветеринарите. Не го прехранвайте и не добавяйте допълнително калций.

Хранете с диета за кученца от големи породи, а не с диета за възрастни или обикновени кученца. Претегляйте вашето кученце на всеки три до четири седмици, за да се уверите, че теглото му се движи в граници.

Английски булдог

Краниалната кръстосана връзка е една от четирите здрави ленти от тъкан, които държат всяко коляно. Разкъсването на черепната кръстосана връзка е често срещано нараняване при активни кучета, може да се случи и с вашия булдог.

Обикновено хирургическата корекция се прави, за да се стабилизира коляното и да се предотврати осакатяващият артрит. Физиотерапия и мултимодален контрол на болката са необходими за постигане на най-добър резултат.

Поддържането на правилното тегло, храненето с висококачествена храна и избягването на твърде много усукване на коленете (често при игра) са ключови за избягването на това болезнено нараняване.

Английски булдог

Английски булдог – деформации на гръбначния стълб

Булдозите страдат от по-голям риск, в сравнение с други породи кучета, да се родят с деформации на гръбначния стълб. Такива деформации могат да доведат не само до дискомфорт и хронична болка, но дори и до невъзможност кучето да пази баланс и дори да го инвалидизират напълно.

Затова е нужно, особено когато има съмнение, малкото кученце да бъде снимано със скенер, за да може такъв проблем да се установи достатъчно рано, тъй като симптомите и болката могат да се влошат с напредване на годините, качване на килограмите и твърде много активност или недостатъчно такава.

Английски булдог

Тъй като деформациите на гръбначния стълб често могат да бъдат сбъркани с артрит или приплъзване на гръбначен диск е важно да се установи от кое състояние конкретно страда вашият любимец, така че да могат да му се изпишат правилните медикаменти, рехабилитация и в някои случаи акупунктура. 

Английски булдог – очни проблеми

Очните проблеми наистина силно могат да повлияят качеството на живот на вашия английски булдог, като в някои случаи дори могат да доведат до слепота, ако не се реагира достатъчно бързо.

За голямо съжаление, тази порода кучета е податлива на набор от очни проблеми, някои от които са силно дегенеративни или изключително болезнени. Важно е вашият булдог редовно да бъде преглеждан. 

Дистихиаза е състояние, при което допълнителни мигли растат от вътрешната страна на клепачите и постоянно се търкат в повърхността на окото, като така го дразнят и създават дискомфорт. Това е един от най-често срещаните очни проблеми при тази порода.

Английски булдог

Важно е на това състояние да се обърне внимание навреме, защото забавянето може да доведе до хронична болка и образуването на язви и рани. Има няколко различни варианта за перманентно премахване на излишните мигли.

Ентропия е състояние, при което клепачът се завърта навътре и започва да търка и дразни повърхността на окото. Това е изключително болезнено и дразнещо състояние, което дори може да предизвика слепота, ако не се третира навреме. Необходима е хирургическа намеса, а колкото по-рано бъде извършена, толкова по-добра е прогнозата за пълно възстановяване.

Сухите очи са често срещан проблем при английския булдог. При това състояние, слъзните канали не секретират достатъчно, така че да поддържат очите влажни. В резултат, очите стават болезнени, чувствителни, зачервени, подути, сърбят и са податливи на инфекции.

Симптомите за това състояние включват гъст секрет от очите, помътняване и сухота, а кучето ви често може да започне да ги докосва с лапички. Ако кучето страда от това състояние, предписва се мехлем, който трябва да бъде нанасян всекидневно до края на живота му.

Английски булдог

Английски булдог – респираторен дистрес

Респираторният дистрес е синдром, който често засяга породи кучета с къси и сплескани муцуни, като например английски булдог. Късоносите кучета имат същото количество тъкан и лигавица в носовете си като останалите породи кучета, но много по-малко място за разположение на тази тъкан.

Като резултат от това, меката тъкан, която е разположена в задната част на небцето, при булдозите виси и не е плътно прилепнала. Освен това ноздрите обикновено са малки, а много често и трахеята им е по-тясна и недоразвита от нормалното. Всички тези особености в комбинация водят до затруднено дишане.

Английски булдог

Много представители на тази порода буквално се борят за всяка глътка въздух, затова и дишат толкова шумно. Затова трябва да следите дишането на булдога, особено при физическа активност и натоварване.

Следете за симптоми като кашляне, задъхване, дори припадък заради недостига на въздух. Поради късия си нос, много е вероятно английският булдог да развие и други заболявания като образуване на много газове поради учестеното дишане, пневмония заради вдишване на парченца храна, или прегряване и слънчев удар. В много тежки случаи може да се наложи хирургична корекция. 


Ние от „VetWorld.bg“ се стараем да даваме важна и полезна информация за всяка порода. Ако искате да научите повече за произхода, живота и интересите на различните породи кучета, може да откриете интересна информация тук.

Ако търсите подходящи аксесоар, храна, груминг, хотел или ветеринарна клиника за Вашия домашен любимец, тогава може да посетите нашия сайт PetWorld.bg. В него ще откриете всичко необходимо за Вашия любимец.

Вижте още интересни публикации от vetworld.bg:

Корги Пембрук | Грижи за здравето

Топ 10 малки породи кучета

Kучета за семейства с деца | ТОП 10 най-подходящи породи

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *