Влез в акаунта си

Бишон фризе

Бишон фризе

Произход: Бишон фризе е порода куче, която е произлязла от средиземноморските области. Известен е още като „куче на френските палати“, тъй като често се появявал във френската аристокрация и е бил много популярен в ренесансовата Франция.

Енергични: Въпреки че са малки, бишон фризета са много енергични кучета, които обичат да се играят и да се забавляват. Те са много любвеобилни и обичат да бъдат обгрижвани от своите стопани.

Бишон фризе – интересни факти

Добри компаньони: Бишон фризета са известни със своята дружелюбност и те са отлични компаньони за хора от всякаква възраст. Те са много предани към своите стопани и са готови да ги следват навсякъде.

Лесни за обучение: Бишон фризета са лесни за обучение и са много интелигентни кучета. Те могат да научат много команди и трюкове и обичат да участват в различни видове дейности като кучешки състезания или грижа за стари хора.

Бишон фризе – хранене

Бишон фризе е порода куче, която изисква подходящо хранене, за да бъде здраво и щастливо. Те са малки кучета, които често имат чувствителна храносмилателна система, затова е важно да се грижите за хранителния им режим.

Един от начините да ги храните е със суха храна за кучета, която е богата на протеини и въглехидрати, но съдържа малко мазнини. Трябва да се уверите, че храната е висококачествена и подходяща за породата.

Освен сухата храна, може да им предоставите и влажна храна за кучета, която е богата на вода и мазнини. Влажната храна може да бъде допълнителен източник на вода за кучето и да помогне да се поддържа здравето на уринната му система.

Трябва да се избягва да давате на бишон фризе храни, които са вредни за тях, като шоколад, цибула, грозде и други храни, които могат да бъдат токсични за тях.

Важно е да не прекалявате с количеството храна, което давате на кучето, за да се предотврати натрупването на излишно тегло, което може да доведе до здравословни проблеми. Трябва да се следи теглото на кучето и да му се предоставят подходящи количества храна, за да се поддържа здравото му тегло.

Бишон фризе – достатъчно физическа активност

Бишон фризе са малки кучета, които не изискват много физическа активност в сравнение с по-големите породи кучета. Те обикновено са активни в закрити пространства и са добри компаньони на домашни условия.

Въпреки това, бишон фризе все още имат нужда от достатъчно физическа активност, за да останат здрави и щастливи. Те се нуждаят от поне 30 минути на ден на свеж въздух и движение, като разходка в парка, играене в двора или просто игра с играчки в дома.

Това може да помогне да се поддържа здравото тегло на кучето, да се подобри кръвообращението и да се поддържа здравословния му мускулен тонус. В допълнение, физическата активност може да помогне да се намали стресът и да се подобри настроението на кучето.

Трябва да се има предвид, че бишон фризе не са подходящи за изключително интензивна физическа активност поради техния малък размер и чувствителни костни и мускулни структури. Затова е важно да се подбере подходяща за породата активност, която да бъде насочена към поддържането на здравето и щастието на кучето.

Бишон фризе – грешки, които да избегнете

Ако планирате да отглеждате бишон фризе, е важно да избягвате някои често срещани грешки, които могат да повлияят на здравето и щастието на кучето. Ето някои от тях:

  1. Прекалено голямо количество храна: Бишон фризе са малки кучета и имат нужда от много по-малко храна от по-големите породи кучета. Прекаленото количество храна може да доведе до наднормено тегло и други здравословни проблеми.
  2. Липса на социализация: Бишон фризе са много дружелюбни кучета и имат нужда от социализация с други кучета и хора. Липсата на социализация може да доведе до проблеми със социалното им поведение.
  3. Неподходяща грижа за косата: Косата на бишон фризе расте непрекъснато и има нужда от редовна грижа, включително четене, къпане и стрижка. Неподходящата грижа за косата може да доведе до оплаквания на кожата и други здравословни проблеми.
  4. Липса на физическа активност: Въпреки че бишон фризе не изискват много физическа активност, те все още имат нужда от достатъчно движение, за да бъдат здрави и щастливи. Липсата на физическа активност може да доведе до наднормено тегло и други здравословни проблеми.
  5. Прекалено мека храна: Бишон фризе имат чувствителни стомаци и могат да се справят трудно с много мека или захранвана храна. Прекалено меката храна може да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт на кучето.

Все пак, винаги е добре да се консултирате с ветеринарен лекар, за да получите съвети за оптималната грижа за бишон фризе.

Бишон фризе – хигиена

Редовна грижа за косата: Косата на бишон фризе расте бързо и има нужда от редовна грижа, включително четене, къпане и стрижка. Трябва да се чете косата на кучето поне веднъж на седмица, за да се предотвратят усуквания или оплаквания на косата. Къпането на кучето трябва да се прави на всеки 4-6 седмици, за да се предотвратят проблеми с кожата.

Редовен контрол на ушите: Бишон фризе имат дълги уши, които могат да задържат мръсотия и влага, което може да доведе до инфекции в ушите. Трябва да се проверяват ушите на кучето редовно и да се почистват, ако е необходимо.

Поддръжка на зъбите: Те са склонни към зъбни проблеми, затова е важно да се поддържат зъбите им чисти. Трябва да им се почистват зъбите редовно и да им се осигури подходяща храна и масажиращи играчки. За да се предотврати натрупването на зъбен камък.

Почистване на очите: Те имат чувствителни очи, които трябва да се почистват редовно. Трябва да се използва мека кърпа или тъкан. За да се почистят окото и да се премахнат изсушените мъниста, ако има такива.


Препоръчваме ви още:

Топ 5 най-популярни кучета компаньони

Топ 5 хипоалергенни кучета

Джак ръсел териер | Грижи за здравето

Научи още за домашния любимец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *